In heel Europa is op woensdag 29 maart 2006 een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. In delen van Afrika en Azië en een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal.
Dit deel van Europa profiteert klimatologisch van gunstige omstandigheden zodat de kans groot is dat de zonsverduistering ook werkelijk goed te zien is. Zo schijnt de zon in Antalya aan de Turkse zuidkust in maart gemiddeld zo’n 6 tot 7 uur per dag vergelijkbaar met het aantal zonuren in ons land aan zee in mei en juni. Overdag is er er zo’n 18 tot 20 graden en soms al tegen de 30 graden. De afgelopen weken heeft het gebied regelmatig last gehad van zandstormen.
De centrale lijn van de totale verduistering begint bij zonsopkomst om 10u35 Middeneuropese zomertijd (MEZT) bij de Atlantische kust in het uiterste noordoosten van Brazilië. Na oversteek van de Atlantische Oceaan loopt de zone van de totale eclips in Afrika door Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Tsjaad, Libië en het uiterste noordwesten van Egypte. Vervolgens loopt de maanschaduw verder naar het oosten van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus, over Turkije, Georgië en Kazachstan. De totale zonsverduistering eindigt om 13u47 MEZT aan de grens tussen Rusland en Mogolië. De totaliteitszone is maximaal 189 kilometer breed. In het zuiden van Libië duurt de totale zonsverduistering het langst: 4 minuten en 7 seconden, aan de noord-Libisch/Egypische grens 3 minuten en 58 seconden. Aan de Tukse zuidkust maximaal 3 minuten en 45 seconden.
In ons land is de zonsverduistering gedeeltelijk. In Utrecht begint de verduistering om 11u47 MEZT, tijdens het maximum om 12u40 MEZT wordt 33% van de zon door de maan verduisterd en om 13u33 MEZT is de zonsverduistering hier voorbij.
Waarschuwing
Kijk niet naar de zon zonder uw ogen te beschermen. Een eclipsbril wordt aanbevolen. Wellicht heeft u nog zo’n brilletje in huis anders kunt u voor een eclipsbril terecht bij de Stichting De Koepel in Utrecht. Een gewone zonnebril biedt beslist onvoldoende bescherming tegen de felle zon en is absoluut ongeschikt! Meer over het waarnemen of projecten van de zonsverduistering op de site van de Koepel (zie onder externe links).
Wie het allemaal heel goed wil bekijken, kan op 29 maart terecht op Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Hier worden drie grote kijkers ingezet om bezoekers de verduistering van het begin tot het eind te laten volgen (zie externe links- Museum Sterrenwacht Sonnenborgh).
Zenit over zonsverduistering
Het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit besteedt deze maand veel aandacht aan de zonsverduistering. “Iedere eclipsganger weet het: waar het om gaat is het moment van de totaliteit, de ‘zwarte zon’ omkranst door de corona. Wie meerdere keren een totale eclips heeft mogen aanschouwen, weet dat die corona telkens anders is. Van de tientallen eclipsen die de afgelopen eeuwen zijn gedocumenteerd zijn er geen twee gelijk. Hoe de corona gezien en ervaren wordt, hangt onder meer af van de toevallige weersomstandigheden, de plaatselijke condities (de geografie van de omgeving) en zeker ook van het gezelschap waarin men verkeert”. Aldus Mat Drummen van de Stichting De Koepel die uitleg geeft over de corona. Kees Floor belicht de satellietbeelden waarop zonsverduisteringen zijn te zien en beschrijft een stofstorm die eind vorig jaar op de locatie van de eclips woedde (zie onder externe links).
Satellietbeelden komen in Zenit ook aan bod in een artikel van Geerke Floor, student aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht die vanaf maart onderzoek doet bij het vulkanisch observatorium in Heerdia, Costa Rica. Zij gaat in op de vulkanische activiteit van de Etna, (de Etna, een grote vriendelijke reus?) die behoorlijk agressief kan zijn. Zenit is in de boekhandel verkrijgbaar.
Bron: KNMI
Meer Kreta:
Kreta.startpagina.nl
Kretapagina.nl
Kreta at Landenportal.nl
Kretawijzer.nl
Meer Cyprus:
Cyprus.startpagina.nl
Meer Turkije:
Turkije.startpagina.nl