Toeristen reizen met het grootste gemal steeds verder weg en hebben vaak geen besef waar ze terecht (kunnen) komen. Roofovervallen, burgeroorlogen, bomaanslagen, ontvoeringen, zwaar bewaakte hotels…..het is niet overal zo veilig als in de eigen achtertuin. Gisteren vertrok een vriendin van me naar Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. In haar naïviteit vertelde ze me dat ze misschien ook nog een uitstapje naar Haïti zou maken, want dat lag er toch naast. Geen besef van hoe de situatie daar is denkt ze een leuk uitstapje te kunnen maken.
Als ze bij de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken had gekeken had ze het volgende bij de pagina over Haïti gelezen:
“Samenvatting
Op Haïti verslechtert de veiligheidssituatie momenteel snel als gevolg van de slechte economische, sociale en politieke omstandigheden. Protesten en demonstraties doen zich met grote regelmaat voor en kunnen op ieder willekeurig moment oplaaien.
In verband hiermee wordt het afgeraden momenteel naar Haïti te reizen.
Actualiteiten
Gewelddadige incidenten komen op Haïti veelvuldig voor. Er vinden vaak gewapende overvallen plaats. Het aantal ontvoeringen – ook van buitenlanders – door gewapende bendes is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen.
Voorts zijn protesten en demonstraties flink toegenomen en komen vrijwel dagelijks zowel in de hoofdstad als in het binnenland voor.
Algemeen
U wordt geadviseerd de volgende veiligheidsmaatregelen zoveel mogelijk in acht te nemen:
laat u begeleiden door kennissen of vrienden (incl. afhalen/wegbrengen van/naar vliegveld);
ga niet alleen naar volksbuurten en loop na donker niet op straat;
rijd met vergrendelde autoportieren en houd uw autoramen dicht;
maak geen gebruik van openbaar vervoer of taxi’s (tenzij van een erkend taxibedrijf);
draag geen juwelen, waardevolle voorwerpen (camera’s e.d.);
vermijd betogingen of samenscholingen;
bied geen verzet in geval van een (gewapende) overval;
neem plaatselijke gebruiken in acht (bijv. voodoo rituelen);
maak geen foto’s van personen zonder hun expliciete toestemming.
Bezit en/of gebruik van drugs wordt bijzonder streng gestraft.
Orkanen kunnen van mei tot oktober voorkomen en kunnen overstromingen/ grondverschuivingen veroorzaken.
Aids is een groot probleem. U wordt ten sterkste aangeraden geen enkel risico op dit gebied te nemen.
Indien u zich voor langere tijd op Haïti gaat vestigen, wordt aangeraden zich bij het Nederlandse Consulaat-Generaal te Port-au-Prince te laten registreren (adres: P.O. Box 2395, Port-au-Prince; tel.: 00509 222 0955 en 00509 223 5140; fax: 00509 510 7857 en 00509 222 0955 (tevens telefoon); e-mail:
rp******@bn******.org
).
Zware criminaliteit
De slechte politieke, economische en sociale situatie is er veelal de oorzaak van dat er regelmatig gevallen van ontvoering, afpersing, diefstal en andere ernstige vormen van geweld voorkomen. Agressie door gewapende rebellen komt regelmatig voor. In geval van een (gewapende) overval wordt u geadviseerd geen verzet te bieden. Wees altijd uiterst voorzichtig.
Onveilige gebieden
De situatie in geheel Haïti blijft onbestendig. De overheid is in grote delen van het land niet in staat de openbare orde te handhaven.”
Als je dat zo allemaal leest dan besef je dat je de nodige gevaren opzoekt met een bezoek aan Haïti.
Ook andere landen hebben specifieke reisadviezen en in het ergste geval zelfs een engatief reisadvies. In dat geval is het toeristisch reizen naar dat land vrijwel onmogelijk en is er soms zelfs geen enkele aanspraak op hulp van consulaten, ambassades of reisorganisaties.
Zorg daarom dat je altijd goed op de hoogte bent van de situatie in je land van bestemming en beter nog: lees de reisadviezen voor je definitieve reisplannen maakt. Mogelijk dat je hierdoor je plannen wijzigt of bepaalde maatregelen neemt om gevaren te beperken.
De reisadviezen worden dagelijks bijgewerkt en zijn te vinden op www.minbuza.nl