KNMI: Opnieuw zware buien en hozen

Slecht weer voor degenen die in Nederland vakantie vieren, goed nieuws voor de verkopers van last minute vakanties naar het buitenland: het weer is slecht en echte verbetering zit er niet aan te komen. Vandaag zijn er al volop meldingen van wateroverlast, met name aan de kust. Voor de rest van de week wordt er ook volop regen verwacht, hoewel het dinsdag en woensdag iets beter lijkt te worden.

Na de hitte en de droogte van de afgelopen maaand biedt augustus herhaaldelijk zware buien met onweer, hagel en hozen. Vandaag worden er opnieuw tientallen millimeters toegevoegd aan de enorme hoeveelheden die augustus al heeft opgeleverd.
Windhoos in de maak bij Zwolle
Inmiddels is er op sommige plaatsen al meer dan 150 mm gevallen en naar schatting komen we over de eerste helft van de maand lokaal rond de 200 mm uit. Het meest viel in Zeeuws Vlaanderen waar alleen de eerste vier dagen al zo’n 150 mm opleverden. Normaal valt er in de hele maand augustus ongeveer 60 mm. De vorige maand was juist uitzonderlijk droog en de hele maand juli leverde in Schoondijke in Zeeuws Vlaanderen volgens voorlopige cijfers slechts 13,4 mm op.
Wolkbreuken
De buien hebben plaatselijk bijzonder veel water opgeleverd. Vooral in de nacht van 2 op 3 augustus waren de buien bijzonder actief met name in Zeeuws Vlaanderen. Schoondijke tapte in 24 uur liefst 93 mm af. Op 11 en 12 augustus viel op meer plaatsen verspreid over het land veel regen. Op de 12e tapte de waarnemer in Oostvaardersdiep 55 mm af. Eemnes noteerde een etmaalsom van 48 mm en Leeuwarden 45 mm. Op 13 augustus meldde Roelofsaarendsveen 34 mm. De buien gingen lokaal ook vergezeld van zware hagel. In Zijen viel in korte tijd zoveel hagel dat de wereld wit zag en de hagel met sneeuwschuivers werd weggeschoven.
De regenhoeveelheden van de eerste augustusdagen zijn groot, hoewel er in een etmaal soms nog meer valt. Volgens statistieken valt er op een willekeurige plaats in ons land maar eens per 100 jaar in een week een hoeveelheid van 127 mm. Dat schreven we augustus vorig jaar op onze site want toevallig kreeg Zeeland het ook toen zwaar te verduren. Ook in 2004 viel er veel regen in augustus: die maand was zelfs recordnat. Op het KNMI-neerslagstation Maasland viel die maand 325 mm. Het oude record stond op naam van Zandvoort met 321 mm in oktober 1932.
Warme water bron voor waterhozen
Waterhozen zijn kleine trechtervormige slurfjes door snel draaidende luchtbewegingen onder wolken boven de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Als zo’n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt wordt dat een waterhoos genoemd. Een waterhoos is een onschuldige vorm van een windhoos. Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert.
Door de warme juli is de temperatuur van het zeewater en het water van de IJsselmeer sterk opgelopen tot uitzonderlijk hoge waarden tussen 20 en 24 graden. De buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven. Jaarlijks worden voor onze kust en boven het IJsselmeer een tiental waterhozen gezien.
Bron: KNMI

Plaats een reactie