Orkaan Felix is dinsdagmiddag met windsnelheden van 260 km/uur in het noordoosten van Nicaragua aan land gegaan. De orkaan vervolgt nu zijn weg over Honduras naar Guatemala. De wind neemt boven land af maar de orkaan kan catastrofale schade aanrichten.
Vooral de regen is extreem: in het noorden van Nicaragua en El Salvador wordt 200 tot 300 mm verwacht, in het grootste deel van Honduras 250 tot 375 mm en lokaal in de bergen kan zo’n 635 mm vallen! Dat is weinig minder dan de jaarsom van ons land.
Snel ontwikkelende orkaan
De hurricane hoort tot de snel ontwikkelend systemen “rapid intensification” en heeft boven zee in zeer korte tijd zijn maximale kracht bereikt. Bij zulke zware orkanen komen variaties voor in de wind, Felix valt daarmee in de categorie 4 à 5, de top van de hurricanescaal. De Midden-Amerikaanse landen Honduras en Nicaragua en Guatemala krijgen het zwaar te verduren met orkaanwinden, huizenhoge golven en de zware regen, wat leidt tot enorme vloedgolven, aardverschuivingen en overstromingen. Veel mensen zijn inmiddels geëvacueerd en zitten in schuilkelders.
De hurricane is de tweede van het seizoen die de hoogste status haalt, maar volgt een zuidelijker koers dan voorganger Dean, die ook in de hoogste orkaanklasse 5 terechtkwam. Aan de andere kant van de Mexicaanse kust is tropische storm Henriette actief. Henriette heeft aan de Mexicaanse westkust al voor grote problemen gezorgd. In Acapulco zijn door het noordweer zes mensen om het leven gekomen.
Orkaan trok vlak langs Curacao
Hurricane Felix, die zondag langs de Nederlandse Antillen trok, heeft daar gezorgd voor storm en zware regen. Felix passeerde rond 12 uur onze tijd Curacao op zo’n 90 kilometer afstand. In zeker honderd jaar trok een hurricane niet zo dicht langs het eiland. Dat blijkt uit gegevens van het KNMI, dat de berichtgeving voor de Nederlandse Antillen heeft verzorgd. De laatste hurricane die dicht in de buurt van de Benedenwindse eilanden kwam was Anna, een klasse 1 hurricane die op 20 juli 1961 op 100 kilometer ten noorden van Curacao langstrok. Uit historisch onderzoek blijkt dat ook in de jaren 1877, 1886 en 1892 enkele hurricanes dicht in de buurt kwamen van de Nederlandse Antillen, de orkanen van 1877 en 1892 trokken zelfs ten zuiden van Curacao langs.
Bron: KNMI