Travel Foundation voor duurzaam toerisme

In Engeland is het al een groot succes: Travel Foundation. Een stichting uit Groot Brittanie die “groene” projecten financiert op (drukke) vakantiebestemmingen waar het vakantiebezoek de natuur dreigt aan te tasten. In Engeland al goed voor 1,5 miljoen Euro.
Het plan in Nederland, gestart door onder andere Oad, TUI en Sunweb en Sawadee, is om de vakantieganger te vragen om een donatie van 2 Euro voor Travel Foundation. In 2008 hoopt men al op een totale bijdrage van 150.000 Euro. Uiteraard een goede zet, maar wellicht niet de juiste timing net na de invoering van de Ecovliegtax. Hier moet ook de vakantieganger voor opdraaien.

In Griekenland hebben de Caretta Caretta schildpadden op het eiland Zakynthos dringend hulp nodig. Het toersime heeft daar gezorgd dat de stranden, waarop de de schildpadden hun eieren leggen, worden bezet door parasols, strandbedden en toeristen. De schildpadden raken in zee gewond door jetski’s en motorboten. Wellicht een suggestie voor een eerste project van de Travel Foundation in Nederland?

4 gedachten over “Travel Foundation voor duurzaam toerisme”

  1. Is het niet eenvoudiger als de lokale authoriteiten op Zakynthos bepaalde gebieden verboden te maken voor motorboten en jetski’s?
    Ook kunnen ze de plekken waar eieren gelegd worden eenvoudig afzetten. Kijk maar eens hoe ze dat op Aruba doen.
    Voor deze maatregelen is geen geld nodig, maar een beetje common sense van de lokale authoriteiten. Die bekommeren zich waarschijnlijk meer om de inkomsten uit het toerisme dan om andere zaken.

  2. Heb je helemaal gelijk in Dimitri en dat wordt ook gedaan. De stranden worden afgezet en het afval verzameld en opgeruimd. Helaas zijn er veel lokale Grieken die illegaal de stranden betreden en deze volplanten met parasols en strandbedden. De toeristen komen dan per boot naar de afgelegen stranden.

  3. Illegaal = strafbaar
    Dus een taak van de lokale overheid om hier tegen op te treden. Eens kijken of die Grieken nog parasolletjes wegzetten als ze per overtreding dikke boetes moeten betalen.

  4. Neemt overigens niet weg dat ik elk initiatief dat er voor zorgt dat er euri van toeristen terecht komen in het land waar ze op vakantie gaan toejuich.
    De grootste verdieners aan pakketreizen lijken toch de reisorganisaties, de luchtvaartmaatschappijen, Schiphol en de overheid terecht te komen. De lokale hotelhouder en horecabazen krijgen het steeds moeilijker…

Plaats een reactie