Dat veel mensen tegelijkertijd op vakantie gaan en daarvoorde hoofdprijs betalen is van de zotte. Helaas hebben mensen met schoolgaande kinderen weinig keuze, net als mensen die vanwege hun beroep vastzitten aan bepaalde vakantieperiodes.
De onbalans in vraag en aanbod zorgt voor hoge prijzen en te lage beschikbaarheid in het hoogseizoen en voor een overschot in capaciteit tijdens het laagseizoen. Omdat een vliegtuig het hele jaar ingezet moet worden (stilstaan kost veel geld) en hotelkamers het meest rendabel zijn als ze het hele seizoen bezet zijn schrikken veel organisaties ervan terug om extra capaciteit in te kopen die ze alleen maar echt nodig hebben in juli en augustus. Tijdens de andere maanden zou dit de prijzen alleen maar nog verder onder druk zetten.
Oad heeft deze week bij de presentatie van haar jaarcijfers het idee geopperd om vakanties meer flexibel te maken, waardoor er tevens meer balans komt in vraag- en aanbod wat uiteindelijk een hoop voordelen op zal leveren voor de vakantiegangers:
– lagere prijzen tijdens het hoogseizoen
– niet meer vastzitten aan het hoogseizoen
– de mogelijkheid de drukte wat meer te ontwijken, dus niet op een overvol Kreta terecht komen of in honderden kilometers file staan richting Spanje en het zuiden van Frankrijk
– de mogelijkheid om de echte zomerhitte te ontwijken. Denk dan aan Turkije, Cyprus en Egypte waar de temperatuur in de zomer makkelijk de 40 graden haalt
– doordat de vraag verspreid wordt, is het voor reisorganisaties interessanter om wat meer in te kopen
– ouders zijn niet meer verplicht om 6 weken vakantie te nemen in de zomer
– vakantiebestemmingen worden iets levendige in voor- en naseizoen
De enige mensen die echt nadeel ondervinden van zo’n vakantiestelsel zijn degenen die nu buiten het seizoen van lagere prijzen en goedkope lastminutes profiteren. Ook leraren en leraressen zullen waarschijnlijk in zo’n systeem geen 6 weken aaneengesloten vakantie hebben in de zomer (moet ik al medelijden krijgen?).
Leuk is om te lezen hoe intelligent de gemiddelde Telegraaflezer op het idee reageert. De reacties zijn zelden positief en vooral het feit dat het idee van een commercieel bedrijf afkomt stuit de gemiddelde Telegraaflezer tegen het hoofd. Vaak typisch Nederlandse reacties: zuur, weinig openstaand voor vernieuwingen en vooral bang dat iemand anders er beter van wordt…
Dachten ze nou echt dat de meeste wetten door ambtenaren bedacht werden? Heel veel ideeën komen uit het bedrijfsleven en er wordt een hoop ge-lobbied om wetten erdoor te krijgen. Doe maar lekker naïef en ga maar weer lekker met z’n allen volgend jaar hopeloos met de sleurhut in de file staan om veel te veel te betalen voor je staanplaats.