De Griekse overheid gaat per 1 januari 2010 een verbod instellen op all-inclusiveformules voor vakantiereizen naar Griekenland. Dat meldt de Griekse krant Kalimera Athena vandaag. De lokale ondernemers profiteren nauwelijks van de aanwezige toeristen indien die in een all-inclusive hotel verblijven en steeds meer straten en gebieden die 10 jaar geleden druk bezocht werden door toeristen lijken nu meer op spookstraten met een enkele verdwaalde toerist als er in de nabijheid één of meerdere all-inclusive hotels staan.
De recessie en de daling van het Engelse pond ten opzicht van de euro heeft ervoor gezorgd dat de Griekse ondernemers aan de noodklok hebben getrokken bij de overheid en dit keer met succes. Vooral de eigenaren van restaurants, bars, winkels en kleinere accommodaties op populaire vakantie-eilanden zoals Kreta, Rhodos en Kos zijn erg blij met deze beslissing.
Al het geld naar Duitsland en Engeland
Het was de ondernemers al jaren een doorn in het oog dat ze een steeds groter deel van het geld dat toeristen uitgeven naar landen als Duitsland en Engeland zagen verdwijnen. Daar zitten de grote eigenaren van de reisorganisaties die de all-inclusive vakanties inkopen en er de grote marges aan overghouden terwijl de lokale accommodatie vaak met een fooi afgescheept wordt die amper voldoende is om rendabel te opereren. Men verwacht dat een groter deel van dat geld nu in Griekenland blijft wat verlies van banen en groei van faillisementen moet zien te voorkomen.
Concurrentiepositie
Op de vraag of men niet bang is voor de concurrentiepositie ten opzichte van populaire vakantielanden zoals Spanje en vooral buurland Turkije zegt woordvoerder Helios Popoupalopoulis dat men het niet moet hebben van de toeristen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en hun hotels amper uitkomen maar dat men meer kijkt naar landen als Italië en Frankrijk waar de toerist komt voor cultuur, natuur en beleving. En laat dat nou net iets zijn wat een land als Griekenland volop te bieden heeft. De Griekse cultuur was vroeger één van de grootste culturen ter wereld en het was de overheid al jarenlang een doorn in het oog dat dat door commercie steeds meer verkwanseld werd.
De populariteit van het toerisme naar Italië en Frankrijk heeft niet te lijden onder het vrijwel ontbreken van all-in formules. Sterker nog, het zorgt ervoor dat deze landen bij de toerist als kwaliteitsbestemmingen gezien worden.
Verbod all-inclusive
De nieuwe wet, die vanmiddag nog formeel goedgekeurd moet worden door het parlement, bepaalt dat het gebruik van de termen all-inclusive of een variant daarop in alle officiële talen verboden is bij het aanprijzen van Griekse accommodaties. Men mag alleen de verzorgingsniveau’s logies, logies + ontbijt, half pension en vol pension nog maar hanteren. Echte all inclusive vakanties naar Griekenland krijgen dus de term vol pension.
Het is de accommodaties niet verboden om diensten en producten gratis aan te bieden, maar voor de promotie van dergelijke extra’s worden er in de loop van deze zomer strenge regels geïntroduceerd.
++++++++++
1 april grap
++++++++++
Voor wie het nog niet in de gaten had: dit artikel was een 1-april-grap.
Ik heb net voor 2010 een vakantie geboekt in een all-inclusive hotel op Kreta. Heb hier 3 jaar voor moeten sparen. Ben benieuwd wat ik dan krijg met all inclusive…misschien wel bonnen van een lokaal restaurant?
1 april!
Zeer flauwe April grap, als hij of zij beter zou weten hoeveel mensen daar op zitten te wachten. Het is een treurig feit dat de all-inclusieve hotels alles hebben kapot gemaakt, waar vroeger de toeristen de plaatselijke bevoking hielpen is er nu werkloosheid in plaats van werk, lege tafetjes inplaats van de gezellige drukte die bij de vakantie hoort. Zeker door iemand geschreven die niet in de toerische sector zit en die daar van moet leven. Hij of zij zou beter schrijven over de kwaliteit die de klanten in een all-inclusive krijgen want ze willen allemaal minder betalen maar wel de grote lux hebben. Hier in Griekenland zijn er nog tavernas waar je voor weinig geld een volledige huisgemaakte verse maaltijd krijgt en geen overschot van een paar dagen geleden.