donderdag 5 augustus begint Antwerpen Proeft

De organisatie van Antwerpen Proeft heeft deze week de laatste acht menu’s bekendgemaakt. Antwerpen Proeft begint volgende week donderdag, 5 augustus, en duurt voor het eerst vier dagen.
Met vorig jaar 100.000 aanwezige lekkerbekken is Antwerpen Proeft tijdens ’t Bollekesfeest het grootste culinair festival van België. Wie van lekker eten en drinken houdt moet volgende week gewoon naar Antwerpen komen.

Hofke van Bazel (Kris De Roy) > Gastronomie
Simply The Best Oyster, Gillardeau-oester puur natuur: 2 b. | Spit Or Swallow, Gillardeau-oester met ijsgekoelde wodka en vuurrode peper: 4 b. | Degustatie van Iberische bellotaham met meloen: vanaf 4 b. | Mousse van geitenkaas met groentenpickles, soepje van zomerpostelein, kroepoek van bombarijst (rondkorrelrijst) met picklespoeder: 6 b. | Tartaar van geelvintonijn met salade van groene boontjes, mango en Belle de Fontenay-aardappel, crumble van zwarte olijven, emulsie van olijfolie en citroen: 9 b. | Iers rund op twee wijzen, gegrilleerd en tartaar, met structuren van tomaat, buffelmozzarella en basilicum, pane carasau (dun brood uit Sardinië), jus met kappertjes en sjalot: 12 b. | Gemarineerde zwarte tijgergamba met escabèche van eierdooierzwam, salade van fregola (Sardische pasta, gemaakt van griesmeel), komkommer en wakame (zoet smakend zeewier), gelei van vintage soja en bijbehorende makaron, dahi (Japanse bouillon): 14 b. | Kaas uit Taleggio, tramezzone (wit brood zonder korstje) met truffelboter, Breydelham, chutney van ananas, en mosterdsalade: 8 b. | Bazelse aardbeien met coulis, crémeux van samba pa (zwarte-theemelange), sorbet van yoghurt en yuzu (kleine Japanse citrusvrucht): 8 b.
Lucy Chang > Zuidoost-Aziatisch
Special dim sum assortment (four pieces): 5 b. | Refreshing summer roll with prawn and mint: 5 b. | Spring rolls (three pieces): 5 b. | Chicken satay (three pieces): 5 b. | Laab gai (minced chicken with Thai herbs) (spicier): 6 b. | Thai beef salad (spicy): 6 b. | Tom kha gai (spicy), jasmine rice: 7 b. | Massaman chicken curry (spicier), jasmine rice: 7 b. | Japanese fried noodles with beef and vegetables: 8 b. | Wok fried chicken with ginger, jasmine rice: 8 b. | Coconut crème brûlée: 4 b. | Lychees and rambutans stuffed with pineapple: 4 b. | Sorbet selection (mojito, lychee): 4 b. | Ice selection (mocca, vanilla, strawberry): 4 b.
Het Pand (Steve Blockhuys) > Frans-Italiaans | Crème de la Crème > Roomijs
Inktvisjes a la plancha met piment d’Espelette en mesclun (mengsel van diverse bladgroenten): 6 b. | Saffraanrisotto: 7 b. vegetarisch, 10 b. met zeebaars | Ravioli van kalfswang met salieboter: 7 b. | Koude pastasalade met zomertruffel: 7 b. | Steves befaamde sashimi van tonijn: 8 b. | Traag gegaarde hoevekip met venkel, artisjok en zwarte olijf, coulis van courgette en peterselie: 8 b. | Kort gegrilleerde verse tonijn met kaviaar van aubergine, coulis van paprika en parmezaan, en gegrilleerde Sicilaanse aardappel: 12 b. | Paardenfilet met witlof, veldsla en honing-mosterddressing: 12 b.
Schepijs met verrassende smaken (rijstpap-ijs – met saffraan en bruine suiker; neusjes-ijs – op basis van echte neuzekes of cuberdons; um ali-ijs – oud Egyptisch recept; ijs met Mokatine, authentiek Antwerps snoepje van Roodthooft; mascarpone-tiramisu-ijs; framboossorbet; mangosorbet): 2 b. één bol, 3 b. twee bollen |Coupe met verse aardbeien, yoghurt-ijs en coulis van rode basilicum en citroen: 5 b. | Coupe met ananas, mangosorbet, muntsuiker en couilis van guave en groene thee: 5 b. | Coupe met um ali-ijs, gedroogd fruit, noten en kruimels Jules Destrooper-boterkoek: 5 b. | Coupe Belgian Special, met vanille-ijs, ijs van Belgische chocolade, speculaas-ijs, amandelkoekjes en chocoladesaus: 5 b.
Gusto Kitchen & Bar > Eigentijds
Tartaar van maatjes met granny smith-appel, gepekelde rode biet en wasabi: 4 b. | Salade met poivrade van artisjok, krokant gebakken lamszwezerikken en gerookte amandelen: 4 b. | Gazpacho van komkommer met koningskrab, granité van tomaat en RucolaCress: 5 b. | Op de houtskoolgrill gegaarde filet pur van Holsteinerrund met verse bearnaise, krieltjes in de schil en salade van vergeten groenten: 8 b. | Gegrilleerde tarbot met puree van karnemelk, handgepelde grijze garnalen en tuinboontjes: 9 b. | Klein assortiment Gusto Kitchen & Bar – met filet d’Anvers, Postelse kaas, chips van rode biet en droog gemarineerde zalm: 5 b. | Groot assortiment Gusto Kitchen & Bar – met filet d’Anvers, Postelse kaas, chips van rode biet, droog gemarineerde zalm, gegrilleerde groene asperges en spiesje van gegrild rundvlees: 7 b. | Panna cotta met chocolade van cacaobonen uit Sao Tomé, kersen, zoethout en groene thee: 4 b. | Gekaramelliseerde abrikozen met lavendel, rozemarijn, amandelen en vanille: 5 b.
Australian Fine Wines > Australische wijnen & specialiteiten
White | Red | Rosé | Sparkling | Premium wines | Estate wines | Beef pie, gourmet beef pie, chunky beef pie, curry beef pie, chunky beef & mushroom pie, chicken pie, chicken & vegetables pie, roasted vegetables pie | Alle pasteitjes geserveerd met Australian bush tomato chutney
Glenns Grand Café (Carlo Didden) > Belgisch-Frans, eigentijds
Garnaalkroketje, Carlito’s Way: 4 b. | Verrassend frisse Californian Salad: 6 b. | Huisgemarineerde zalm met kardemomvinaigrette: 6 b. | Zacht gebraiseerde varkenswangetjes: 7 b. | Dorade (zeebrasem) met crème van bloemkool, en schitterend gelakte paling: 10 b.
COOKaholic (Gaetan Burm) > Kookatelier | KitchenAid
Tomberry’s met buffelmozzarella en espuma van basilicum: 4 b. | Sint-jakobsvrucht met fijne brunoise van komkommer, granny smith-appel en rode paprika, en vanille-olie: 5 b. | Duo van zwarte tijgergarnalen met zoete gembermarinade en Cointreau-marinade: 6 b. | Ierse rundskroon op de grill, geparfumeerd met twaalf jaar gerijpte Cragganmore-whiskey: 6 b. | Tataki van tonijn met wasabimayonaise, wakame en sojapipetje: 8 b.
Het Gebaar (Roger van Damme) > Gastronomie, patisserie
Rundtartaar van Holsteinerrund, gesigneerd Roger: 12 b. | Gerookte zalm met roerei en kruidensla: 12 b. | Zachtgegaard rundvlees met champignons en bouillon van ui: 12 b. | Dame blanche: 6 b. | Crème brûlée: 6 b. | Hollandse nieuwe Neem Maar Mee: 4 b. | Cocolademousse: 4 b. | Tiramisu: 4 b.
Aanbod en prijzen kunnen steeds waar nodig worden aangepast
ANTWERPEN PROEFT TIJDENS ‘T BOLLEKESFEEST
Van donderdag 5 tot en met zondag 8 augustus bieden meer dan 25 restaurants, cateraars en speciaalzaken lekkernijen aan in een weids tentendorp. De keuze is uitgesproken divers. Het gaat van gastronomisch en Belgisch-Frans, over Italiaans, Spaans, authentiek Chinees, Japans en Thais, tot Zuid-Amerikaans, Afrikaans en Australisch. Ook chocolade, patisserie, barbecue, kazen, cava’s en cocktails zijn van de partij. Gerechten worden aangeboden in degustatievorm en betaald met speciale bonnen, verkrijgbaar aan de centrale kassa’s op het plein zelf. Op de menukaart staan heel wat hapjes voor 4 à 6 bonnen. Zo kunnen nieuwsgierigen van meerdere keukens proeven. De toegang tot Belgiës grootste culinaire festival is gratis.
De openingsuren van Antwerpen Proeft zijn: donderdag 5 augustus van 18 tot 24 uur, vrijdag 6 augustus van 16 tot 24 uur, zaterdag 7 augustus van 12 tot 24 uur en zondag 8 augustus van 11 tot 21 uur. Voor het eerst wordt dus ook op donderdag geproefd. Locatie blijft de Vlaamse Kaai, 2000 Antwerpen.
Dit jaar delen Antwerpen Proeft en het Bollekesfeest opnieuw de spotlight. Op het Bollekesfeest staan de Antwerpse streekproducten centraal. Naast deze traditionele invulling staan er héél wat nieuwe ingrediënten op het menu.

Plaats een reactie