oorlog in de reisbranche

De consument krijgt er maar weinig van mee, maar binnen de reisbranche is het erg onrustig. In januari publiceerde de ANVR een lijst met een dertigtal reisorganisaties en websites die op de signaleringslijst staan. Dat zou inhouden dat de betreffende merken volgens reisbrancheorganisatie ANVR, niet of onvoldoende kunnen aantonen dat zij voldoen aan de financiële garantieverplichting (bij faillissement en repatriëring) van artikel 7:512 van het Burgerlijk Wetboek.
Deze zogenaamde verdachte bedrijven zijn geen lid van de ANVR of het SGR. Om extra onrust bij de consument te kweken schrijft de ANVR bij deze lijst ook nog:
“Deze lijst is niet volledig; daarom wordt aangeraden vóór het boeken van een reis te checken op www.anvr.travel en www.sgr.nl of een reisonderneming is aangesloten”
De manier waarop bedrijven eigenlijk publiekelijk aan de schandpaal genageld worden (bij consumenten kan de indruk gewekt worden dat met name deze bedrijven maar ook alle niet ANVR-aangesloten vakantie-aanbieders onbetrouwbaar zijn) heeft veel kwaad bloed gezet bij de btrokken bedrijven. Die zien naar eigen zeggen het aantal boekingen flink teruglopen en zien hierin een duidelijke relatie tussen de terugval in het aantal boekingen en het moment dat de betreffende lijst gepubliceerd is.

Binnen de reisbranche wordt er dan ook volop gepraat over de rol van de ANVR. Op de site Reishonger.nl kwam ik dit artikel tegen waarin de gedupeerde bedrijven vertellen over wat ze vinden van de lijst, de gevolgen voor hun bedrijf en de rol van de ANVR in deze zaak.
Er wordt ook volop gespeculeerd over een verband van het publiceren van deze lijst en de invallen van mededingingsautoriteit NMa bij de ANVR en een aantal vooraanstaande bedrijven in de Nederlandse reisbranche. Achter de schermen lijkt er een oorlog ontketend te zijn waarbij de kleintjes momenteel hun wonden likken, maar het grote slagveld mogelijk nog moet komen. Wat de waarheid is, is voor mij lastig te beoordelen. Denk zelfs dat de NMa er nog een hele kluif aan gaat krijgen. Als consument moet je je wel afvragen hoe onafhankelijk de publicaties van de ANVR zijn en of een bedrijf terecht op een soort van zwarte lijst staat. Een organisatie die al twintig jaar zonder enig probleem toeristen een supervakantie bezorgt en die een reputatie opgebouwd heeft die staat als een blok, die is toch niet in één klap onbetrouwbaar omdat een clubje een lijst publiceert waar ze opstaan?

Plaats een reactie