extreem weer (2)

Wij Nederlanders hebben altijd wat te klagen als het gaat om het weer. Het is altijd te wam of te koud, te nat of te droog en ls we eens een keer een flink pak sneeuw hebben verlangt iedereen alweer snel naar de lente. Gelukkig hebben we in Nederland maar weinig te maken met echt extreem weer, waardoor we eigenlijk weinig reden tot klagen hebben. Hoe anders is het op andere plekken op de wereld.
Regen
We denken dat het in Nederland veel regent, maar wie de statistieken bekijkt ziet dat dat wel meevalt. Er zijn plekken waar een veelvoud van onze jaarlijkse neerslagsom valt, zoals bijvoorbeeld in delen van Bangladesh en India. Mawsynram in India staat bekend als de natste plek op aarde met gemiddeld ruim 11 meter regen op jaarbasis. Er zijn plekken op de wereld zoals bijvoorbeeld op Hawaii en in Bangladesh die soms meer neerslag registreren, maar als je naar de langjarige gemiddeldes kijkt dan wint Mawsynram het.
Droogte
Het andere uiterste is extreme droogte. De droogste plek op aarde vind je in Chili, waar Antofagasta de droogste stad op aarde is. Het jaarlijkse gemiddelde is minder dan een millimeter als je kijkt naar de afgelopen dertig jaar. Paraplu’s zul je hier niet gemakkelijk verkopen aan de lokale bevolking.

Quebrada El Carrizo bij Antofagasta (C) Marcos Escalier

Plaats een reactie