Wij Nederlanders zijn over het algemeen goed verzekerd. Je vraagt je dan ook af of een reisverzekering wel noodzakelijk is? Je wilt immers niet dubbel verzekerd zijn. Dat is overdreven en ook nog eens geldverspilling. Omdat je ook geen zorgen of gezeur aan je hoofd wilt, sluit je toch maar weer die reisverzekering af. In dit artikel lees je een aantal tips en aandachtpunten die je helpen de juiste keuze te maken
Nederland of buitenland?
Blijf je in Nederland tijdens je vakantie? Dan heeft een reisverzekering weinig zin. Je bent bijna overal al voor verzekerd. Eventuele schade wordt meestal gedekt door verzekeringen die je al hebt afgesloten.
Ik ga wel naar het buitenland, hoe voorkom ik overlap?
Een reisverzekering is een combinatie van een aantal verzekeringsvormen in één pakket. Dit noemt men ook wel rubrieken. Meestal kan je zelf kiezen welke rubriek je wel of niet wilt verzekeren. Hierdoor kun je overlappingen met bestaande verzekeringen simpel voorkomen. Kies altijd voor een reisverzekering die je naar eigen wensen kan samenstellen, zo voorkom je dubbele dekkingen.
Waar heb ik een reisverzekering voor nodig?
Tijdens je reis neem je bagage mee. Met een reisverzekering is diefstal, verlies of beschadiging van je bagage verzekert. Dit kan belangrijk zijn als je veel of kostbare bagage meeneemt tijdens je reis. Wanneer je een smartphone, een laptop en een fotocamera meeneemt dan praat je al snel over een waarde van meer dan € 1.200,- die in je koffer of rugzak zit.
Wat is de belangrijkste dekking op een reisverzekering?
Een reisverzekering dekt bepaalde kosten die niet door andere verzekeringen worden gedekt. Dit noemen we onvoorziene kosten (SOS kosten). Je moet dan denken aan extra reis- en verblijfskosten door stakingen, natuurrampen of andere onvoorziene zaken. Ook dekt je reisverzekering de kosten wanneer je door ernstige familieomstandigheden eerder naar huis terug moet keren. Wanneer je gered moet worden op zee of vanaf een berghelling, betaald je reisverzekeraar de rekening. Dat is maar goed ook, want dat kan oplopen tot duizenden euro’s.
Nog even wat buitengewone kosten op een rijtje:
– de kosten van een gedwongen langer hotelverblijf;
– de begrafenis- of crematiekosten van een verzekerde in het buitenland;
– de kosten van opsporings- en/of reddingsacties;
– telecommunicatiekosten;
– huur van vervangend vervoer;
– verlies van reisdocumenten.
Een reisverzekering biedt ook concrete hulp. Zo kun je 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen. Je wordt dan in je eigen taal te woord gestaan. Ook beschikt de Alarmcentrale over een database met namen en adressen van betrouwbare artsen en ziekenhuizen in het buitenland. Dat is wel zo prettig in een onbekend land.
Moet ik medische kosten meeverzekeren op een reisverzekering?
Dat hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld of je wel of geen aanvullende verzekering hebt bij je zorgverzekeraar. Maar ook naar welke land je op vakantie gaat. In sommige landen zijn de medische kosten aanzienlijk hoger. Je zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten in het buitenland, maar slechts op basis van de Nederlandse tarieven. Medische kosten in het buitenland kunnen hoger uitvallen. Bijvoorbeeld als je naar een privékliniek wordt gebracht. Daar moet je wel rekening mee houden. Het kan daarom verstandig zijn om bij het afsluiten van een reisverzekering ook de rubriek medische kosten mee te verzekeren.
Wat niet meeverzekeren op een reisverzekering?
Zoals gezegd, eventuele dubbele dekkingen heeft geen zin. Heb je bijvoorbeeld een volledige auto- of cascoverzekering, dan is autohulp in het buitenland vaak al verzekerd.
Wat is een doorlopende reisverzekering?
Ga je vaker per jaar op vakantie of wat langer (meer dan 18 dagen), dan is een doorlopende reisverzekering meestal een voordelige keuze. Je bent dan het hele jaar verzekerd, maar de dekking geldt alleen op het moment dat je daadwerkelijk op reis bent.
Waar moet ik verder nog op letten?
Op sommige reisverzekeringen is het niet toegestaan om tijdens je vakantie (gevaarlijk) werk te doen. Er zijn ook reisverzekeraars die gevaarlijk sporten uitsluiten, zoals parachutespringen of bungeejumping. Ben je dat van plan? Let dan goed op de polisvoorwaarden voor je de reisverzekering afsluit.
Wat kost een reisverzekering?
Ook dat hangt af van de keuze die je zelf maakt. Zoals Wereld- of Europadekking en welke rubrieken je meeverzekerd. Je hebt al een reisverzekering voor ongeveer € 1,00 per dag per persoon. Wanneer je zelf je reisverzekering afsluit op internet kun je soms korting krijgen. Bij www.reisverzekeringkorting.nl krijg je standaard 10% korting op de premies. Jongeren komen in aanmerking voor een jongerenkorting.
Waar kan ik meer informatie vinden over reisverzekeringen?
Een website met veel goede informatie is www.reisverzekeringblog.nl Het is een blog met veel interessante artikelen over reisverzekeringen. Je kunt er eventueel ook een reisverzekering afsluiten.