Sziget 2013 was veilig!

Zelf was ik dit jaar op het Sziget Festival in Hongarije. Eén van de dingen die mij opviel was de ruime aanwezigheid van beveiligingsmensen. Ook een rondgang op de campingterreinen leerde mij dat ik niet zo direct sporen van inbraak zag. Vaak worden tenten beroofd door met een mes in de zijkant van een tent te snijden en dan kunnen vrij gemakkelijk spullen worden gepakt. Ik heb geen sporen van dit soort vormen van diefstal ontdekt.
83 aangiften van diefstal
Uit de persverklaring die daags na het festival werd vrijgegeven door de organisatie, bleek dat er in totaal 362.000 bezoekers zijn geweest. Eerder had Antal Horváth, een woordvoerder van de Hongaarse politie, al gemeld dat er in totaal 83 aangiften van diefstal zijn geweest. Hiervan waren er 70 gedaan door Nederlanders.
De Nederlandse media
Dit aantal aangiftes kreeg veel aandacht in de Nederlandse Media. Zo meldden o.a. de NOS, de Telegraaf, Volkskrant, Nu.nl en vele meer dat er dieven actief zijn op het Sziget Festival die het vooral hebben gemunt op de Nederlanders.
De mensen thuis kregen de indruk dat het absoluut niet veilig was op Sziget. Zelf heb ik nog telefoontjes gehad van mensen die ongerust waren en mij wilden waarschuwen voor de dievenbendes. Het is jammer dat de media zo blind varen op een berichtje van een persbureau en de inhoud hiervan letterlijk overnemen. Waarschijnlijk zijn de mensen die verantwoordelijk waren voor de publicatie van dit bericht zelf niet op Sziget geweest en hebben ze zeker niet de moeite genomen om onderzoek te doen.

Het Sziget Festival wordt op deze manier geheel onterecht in een slecht daglicht gezet. Op een festival waar 362.000 bezoekers zijn geweest is 83 aangiftes voor diefstal niet veel. Zo kunnen de grote media ook wel schrijven dat een stad als Amsterdam gevaarlijk is. Hoeveel aangiftes van diefstal worden er dagelijks daar wel niet gedaan door toeristen?
Het mag misschien wel opmerkelijk lijken dat van die 83 aangiften er 70 door Nederlanders zijn gedaan, maar dat heeft misschien wel meerdere redenen.
De meeste campinggasten waren bijvoorbeeld Nederlanders. Dit jaar waren er 18.000 Nederlanders op Sziget te vinden, waarvan het grootste deel op de camping verbleef. Misschien heeft het ook wel voor een stuk te maken met onvoorzichtigheid. Over het gehele terrein waren punten waar je gratis je waardevolle spullen kon achterlaten wanneer je niet op de camping was. Wanneer hier meer gebruik van was gemaakt had het aantal aangiften onder de Nederlanders vast lager gelegen.
Natuurlijk zal het aantal diefstallen op Sziget nog wel hoger liggen dan het aantal aangiften, maar dat geldt voor elk evenement. Op een evenement waar 362.000 mensen op afkomen is 83 laag te noemen. Wij liepen er rond met onze camera-apparatuur en wij hebben op geen enkel moment gevoeld dat we in een onveilige situatie terecht kwamen en dat onze spullen gestolen zouden worden; net zo als de vele Nederlanders die we ter plekke hebben gesproken niet dat gevoel hadden.
Hoe doen we het in de lage landen?
Zelf heb ik wat research via internet gedaan en een verzoek neergelegd bij de diverse politieregio’s die normaal aangiften ontvangen van de grote festivals in Nederland.
Internet
Tijdens de meest recente editie van het Indian Summer Festival zijn bijvoorbeeld 240 aangiften gedaan van gestolen telefoons. Tijdens Rock Werchter (België) van dit jaar werden halverwege het festival al 82 aangiften van diefstal gedaan. Werchter had dit jaar 139.000 bezoekers en Indian Summer telde 23.000 bezoekers. In beide gevallen dus een veelvoud van het aantal aangiften dat is gedaan bij Sziget, wanneer ik uitga van een gelijk aantal bezoekers.
PinkPop
Woordvoerder van de politie Limburg, Renske Hamming, wist te melden dat er bij de laatste editie van PinkPop in totaal 13 aangiften waren gedaan van zakkenrollerij en diefstal. Zij wist mij ook te bevestigen dat dit een laag aantal is voor 60.000 bezoekers. Als ik kijk naar deze bezoekersaantallen kom ik bij Sziget uit op procentueel evenveel aangiften. Het aantal bezoekers op Sziget lag ongeveer factor 6,04 hoger. Dit zou betekenen dat PinkPop bij een gelijk aantal bezoekers ongeveer op 79 aangiften was gekomen. Met daarbij nog wel de kanttekening dat Sziget 7 dagen duurt en Pink Pop 3 dagen. In mijn optiek is Sziget zeker niet onveiliger dan PinkPop, dat dus volgens Renske Hamming laag scoort.
Lowlands
De woordvoerder van Politie Midden-Nederland en Flevoland, Sven van der Burg, gaf aan dat bij de editie van Lowlands 2013 in totaal 172 aangiften zijn gedaan. Het gaat hier om 92 aangiften voor zakkenrollerij en 80 voor diefstal uit tentjes. Het Lowlands festival had dit jaar 55.000 bezoekers.
Mocht Lowlands 362.000 bezoekers tellen, dan zou het aantal aangiften uitkomen op bijna 1132. Ook het Lowlands festival duurt 3 dagen. Het lijkt me duidelijk dat Sziget veel beter scoort dan Lowlands. Het verbaast me dan ook dat de media zo weinig aandacht hebben besteed aan de kennelijk hoge cijfers wat aangiften van diefstal en zakkenrollerij op dit Festival betreft.
Zwarte Cross
Ondanks de energie van de persvoorlichter bij politie van oost Nederland, Henk Kremer, was het niet mogelijk te achterhalen hoeveel aangiften er zijn gedaan bij ‘De Zwarte Cross’. Als reden hiervoor wordt aangegeven dat dit evenement op diverse terreinen en dus op meerdere adressen plaatsvindt. Ik hoop dat deze gegevens in de toekomst ook voor dit grote festival toch beschikbaar kunnen zijn. Het lijkt mij niet zo lastig om aangiften ter plekke op een centraal punt te laten plaats vinden en bovendien waardevolle informatie voor diegenen die betrokken zijn bij de beveiliging van een dergelijk evenement.
Conclusie
Ik kan alleen maar zeggen dat ook Nederlanders bij een bezoek aan Sziget een veilig festival mogen verwachten. Veelal veiliger dan andere festivals. Waarom doen de grote media niet even de moeite om ditzelfde vergelijk te doen via internet en andere bronnen die zij tot hun beschikking hebben.
Alleen al via internet valt snel op te maken dat 83 aangiften op 362.000 bezoekers niet veel is.
Tips tegen diefstal
Tot slot dan nog een paar tips voor de Nederlandse bezoekers.
• Als je de tent verlaat om te gaan feesten, laat dan geen leuke T-shirts en andere kledingstukken aan een waslijn buiten hangen.
• Laat geen waardevolle spullen in je tent achter. Over het gehele Sziget Festival zijn afgiftepunten voor je waardevolle bagage.
• Draag je paspoort of ID gewoon te allen tijde bij je en laat deze niet in je tent achter. Je bent ook verplicht om dit te doen zodat je je altijd kan legitimeren.
Laat je dus niet bang maken door de media. Lees de berichten over diefstal op Sziget twee keer en plaats alles in het juiste perspectief. Als je dan ook nog eens je eigen maatregelen neemt, zal je een veilig Sziget beleven.
Tekst: Vincent Luijer
Foto: Sandor Csudai

Plaats een reactie