Belforten

In Noord Frankrijk en in België is een bepaald bouwwerk te vinden dat je alleen in deze streek tegenkomt. Het gaat hier om de zogeheten Belforten. In totaal gaat het om 56 torens verspreid over heel België en het Noorden van Frankrijk. Deze hele verzameling van Belforten is ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je bent vast wel eens in Gent of Brugge geweest waar ook een Belfort te bewonderen valt. Waarschijnlijk heb je zelfs wel eens de Belfort beklommen om te kunnen genieten van het historische centrum van een stad.

De derde macht
Een Belfort kom je alleen in steden tegen. Vandaar dat de kans ook groot is dat je er wel eens één beklommen hebt om bijvoorbeeld de binnenstad van Leuven of Tongeren van boven te bewonderen. Belforten kom je ook alleen maar tegen in verstedelijkte gebieden. Zij staan dan ook symbool voor de zogeheten derde macht. Een slottoren symboliseert de macht van de Adel, een kerktoren dan weer de macht van de kerk. Een Belfort symboliseert de burgerlijke macht die werd vertegenwoordigd door schout en schepenen. Eigenlijk hebben de belforten geholpen in de democratie waarbij burgers steeds meer zeggenschap kregen.

Sluis
Niet alle Belforten maken deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Er is één Belfort die niet is toegevoegd vanwege zijn geografische ligging. De enige Belforttoren die niet in België of Noord Frankrijk ligt is de Belfort van Sluis, in Zeeuws Vlaanderen. Ook het stadhuis van Brussel is een Belfort. Ook deze is niet als zijnde Belfort toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit heeft echter een andere reden dan geografische redenen. De Belfort va Brussel ligt namelijk in het gebied van de ‘Grote Markt’, dat al deel uitmaakt van de UNESCO lijst.
Belforten zijn in ieder geval typisch voor de streek België en Noord Frankrijk. Ze bieden bijna altijd een prachtig uitzicht over de steden waar zij staan en vaak hebben ze ook een interessante geschiedenis en zijn ze architecturaal ook zeker de moeite waard om te bekijken.