Het landje dat al eeuwen aan de Noordzee ligt en waar al sinds de 11e eeuw het gevecht tegen het water wordt gehouden. Maar ook het land waar iedereen gelukkig een mening heeft. Ook één van de weinige landen die in haar geschiedenis een periode heeft gehad dat ze het machtigste rijkste land ter wereld was. Een land waar ook al eeuwen andere culturen te vinden zijn, een land van handel en kennis en natuurlijk een land waar de mensen massaal minimal één dag per jaar uitgedost in het oranje op straat te vinden zijn. Het kan hier natuurlijk maar om één land gaan; namelijk ons eigen kikkerlandje Nederland.
Eten en drinken
Er zijn typische gerechten en etenswaren die hun oorsprong vinden in Nederland. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de typische Nederlandse kaas. Gouda is een begrip over de hele wereld. Niet omdat Gouda nou zo’n bekend plaatsje is onder de rook van Rotterdam, maar wel om de naam die deze stad aan een bepaald type kaas heeft gegeven. Naast de Hollandse kazen zijn er natuurlijk de stroopwafels, de poffertjes, haring en drop. Allemaal lekkernijen die hun oorsprong vinden in Nederland.
Traditie
Nederland is ook het land van traditie. Een traditie is soms snel geboren. Een mooi voorbeeld hiervan is Koninginnedag en tegenwoordig koningsdag. Een traditie die begon met een defilé tijdens de verjaardag van koningin Juliana, maar met de komst van haar opvolger Beatrix werd dit een landelijke tour langs verschillende plaatsen Nederlands. Een traditie die de huidige koning in ere blijft houden, maar wel gaat combineren met een defilé ter plaatse. Op koningsdag is het vooral een groot feest dat in het hele land wordt gevierd. Een feest waar een groot deel van de Nederlanders zich één volk voelt. Een andere traditie die ook diep geworteld zit in de Nederlandse cultuur is het Sinterklaasfeest. Elk jaar komt de goedheiligman met zijn pieten langs om de kinderen te belonen voor hun braafheid. In tegenstelling tot de traditie van koningsdag liggen veranderingen in deze culturele gewoonte wat gevoeliger. De jongste jaren is er een stevige discussie over de pieten. De gemoederen kunnen hoog oplopen, maar dit brengt ons ook meteen bij een andere belangrijk Nederlands kenmerk.
Iedereen heeft een mening
Nederlanders zijn over het algemeen niet op hun mondje gevallen en hebben dan ook overal een mening over. Waarschijnlijk iets dat er in de loop van de eeuwen ingeslepen is. Discussies worden maar zelden of nooit uit de weg gegaan. In Nederland moet gepraat worden. Het is dan ook niet gek dat de overlegcultuur bij bijvoorbeeld bedrijfsleven en overheden een naam heeft gekregen die een Nederlandse oorsprong heeft. Het poldermodel zorgt ervoor dat dikwijls de eerste weg tot een oplossing bestaat uit praten alvorens andere acties worden ondernomen. Het poldermodel wordt door vrijwel alle instanties toegepast, zelfs door de vakbonden. Door het poldermodel wordt er bijvoorbeeld veel minder gestaakt dan in de omringende landen.
Bezienswaardigheden
De Nederlandse geschiedenis en tradities zorgen er ook voor dat er veel typische Nederlandse bezienswaardigheden zijn. Neem bijvoorbeeld de keukenhof, waar de Nederlandse cultuur van bolgewassen elk jaar centraal staan en zorgt voor een kleurrijk spektakel. Ook de kaasmarkten van Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden zijn mooie voorbeelden van bezienswaardigheden die nauw verwant liggen met de Nederlandse cultuur en tradities.
Vergeet ook zeker niet de verschillende musea die er in Nederland te vinden zijn. Dit begint al bij een aanstekermuseum van een verwoede verzamelaar tot een indrukwekkend museum als het Rijksmuseum waar je kunt genieten van de lange en rijke culturele traditie van Nederland en al het schoons dat dat teweeg heeft gebracht. Tot slot natuurlijk de vele molens zoals in Kinderdijk die er zijn om het water buiten de polders te houden. Vele buitenlanders hebben een beeld van Nederland als een land vol met oude windmolens en dat wordt hier zeker bevestigd.
Al deze eigenaardigheden maken Nederland zoals Nederland is. Een klein landje met een roerige geschiedenis die er mede voor heeft gezorgd hoe dat het land nu is geworden.