Helft jongeren heeft pech op wintersport

Volgens een onderzoek van de ANWB samen met onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat ruim 45 procent van de jongeren die de afgelopen jaren op wintersport zijn gegaan schade of pech heeft gehad, dit tegenover 37% van de oudere wintersporters. in het onderzoek kwamen de volgende punten opvallend vaak naar voren:

  1. Staken van de vakantie door een val of blessure (18 procent)
  2. Ziekenhuisopname of doktersbezoek (17 procent)
  3. Schade aan ski-uitrusting en andere materialen (17 procent)
  4. Diefstal of verlies van gadgets, zoals smartphone en tablet (12 procent)
  5. Problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of de verhuurder van de accommodatie (7 procent)
  6. Diefstal of verlies van ski-uitrusting (7 procent)

wat ik het onderzoek mis is hoe bijvoorbeeld de blessures en de ziekenhuisopnames zijn ontstaan.

momenteel ben ik op rondreis door Oostenrijk langs verschillende skigebieden en probeer daar natuurlijk ook de pistes uit, opvallend is dat er dit jaar veel schoolgroepen uit Nederland op de pistes waren, ondanks dat de groepen zijn opgesplitst in ervaringen viel het mij enorm op dat deze groepen enorm veel risico’s nemen. Elkaar afsnijden, omduwen, en wedstrijden onderling tussen de normale skiënde wintersporters door.  Op een gegeven moment stond ik te wachten en een groep wilde Nederlandse jongeren kwam voorbij geracet, vlak voor de  rand van de piste stopte de club aangeschoten wild, en de laatste persoon redde het niet op tijdig te remmen, waardoor 4 man/vrouw onder luid gelach over de rand werd gekiept. Waarschuwen schijnt niet te helpen, want een liftbediende snel al snel naar het ongeval toe want het zag er ernstig uit, onder veel gelach en gejuich krabbelde de groep weer op, en de boze liftbediende werd respectloos uitgelachen.

Lees het volledige rapport van de ANWB hier onder

Hoewel de piste en de après-ski de komende maanden weer lonken, zit een valpartij of schade tijdens de wintersportvakantie in een klein hoekje. Voor jongeren tot 25 jaar geldt dit nog meer dan voor oudere wintersporters. Circa 46 procent van de jongeren die de afgelopen vijf jaar op wintersport zijn geweest, heeft schade of pech gehad op vakantie (tegenover 37 procent van de oudere wintersporters). Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering in samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope.

Ook hebben de ondervraagde jongeren vaker te maken gehad met extra kosten omdat ze niet of onvoldoende verzekerd bleken. Dit is 13 procent van de jongeren overkomen (tegenover 8 procent van de oudere wintersporters).

Typische schades van jongeren
De top zes meest voorkomende wintersportschades gemeld door jongeren:

  1. Staken van de vakantie door een val of blessure (18 procent)
  2. Ziekenhuisopname of doktersbezoek (17 procent)
  3. Schade aan ski-uitrusting en andere materialen (17 procent)
  4. Diefstal of verlies van gadgets, zoals smartphone en tablet (12 procent)
  5. Problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of de verhuurder van de accommodatie (7 procent)
  6. Diefstal of verlies van ski-uitrusting (7 procent)

Kopzorgen jongeren
Schade en pech op reis zijn al vervelend genoeg, maar uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de vijf jongeren zich zorgen maakt voor vertrek. Jongeren hebben doorgaans meer hoofdbreken dan oudere wintersporters. De grootste kopzorgen zijn: dat iemand uit het reisgezelschap iets overkomt op de piste, dat weer- en de sneeuwcondities tegenvallen en dat ze te maken krijgen met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld bij een reddingsactie van de piste. Wat verder opvalt is dat jongeren vaker piekeren over dat hen iets overkomt en dat er geen familie in de buurt is om te helpen of dat de wintersport veel duurder blijkt dan vooraf gedacht.

Onbezorgd op reis

Voor wintersporters die geen risico willen lopen op onverwachte medische kosten, is het belangrijk dat zij een reisverzekering met wintersportdekking en dekking van medische kosten afsluiten. Zowel de zorgverzekering als een standaard reisverzekering dekken over het algemeen niet de kosten van een reddingsactie met een helikopter of ‘banaan’ van de piste of de kosten van een gipsvlucht terug naar huis. Hiervoor is de wintersportdekking van belang. Een goede dekking van medische kosten is belangrijk omdat veel privéklinieken (zeker in wintersportgebieden) hogere tarieven hanteren voor de zorg. Met alleen een standaard reis- of zorgverzekering riskeren vakantiegangers dat ze flink bij moeten betalen wanneer ze onverhoopt in zo’n ziekenhuis belanden.

Om wintersporters te voorzien van advies en tips op maat, heeft ANWB de ReisWijzer ontwikkeld. Deze test kan gedaan worden via: www.anwb.nl/reiswijzer
Meer achtergronden bij het onderzoek, verschillen tussen jongeren en ouderen en tips bij schade of pech zijn hier terug te lezen: http://www.anwb.nl/wintersportpech

1 gedachte over “Helft jongeren heeft pech op wintersport”

  1. De ANWB probeert angst te zaaien. Bijna de helft zou pech hebben op wintersport? Ik geloof er niets van. De ANWB is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een commercieel gedrocht dat hun geloofwaardigheid steeds meer verliest. Ze geven ‘goed bedoeld advies’ met als enig doel om hun eigen producten te verkopen. Met dit soort berichten maken ze zichzelf gewoon belachelijk.

Plaats een reactie