Chikungunya virus op Curaçao

Aan het einde van 2013 brak het Chikungunya virus uit in het gehele Caribische gebied. Sinds 2014 is er officieel sprake van een epidemie op Curaçao. Het virus wordt overgebracht door de Tijgermug, die overdag actief is. Omdat er sprake is van een epidemie is er een verhoogd risico het virus op te lopen. Echter, door voorzorgsmaatregelen te nemen kun je de kans op het oplopen van het Chikungunya virus aanzienlijk kunnen verkleinen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je het Chikungunya virus oploopt is het belangrijk om bedekkende kleding te dragen. Verder is het belangrijk een muggenwerend middel te gebruiken met een hoge concentratie DEET; de locals raden het middel ‘OFF Deep Woods’ aan. Blijf ook uit de buurt van stilstaand zoetwater. Dit is de broedplaats voor de tijgermug en hier loop je dus een groot risico gestoken te worden. Een goede plek om je te begeven gedurende de dag is het strand. Muggen houden niet van wind en al helemaal niet van zout water; je zult hier dus het minste risico lopen.

Mocht je ondanks de voorzorgsmaatregelen het virus toch oplopen dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het Chikungunya virus gaat gepaard met hoge koorts die doorgaans een week aanhoudt. Om de koorts en de pijn te verlichten wordt er aangeraden paracetamol slikken (geen aspirine of ibuprofen). Verder kun je tijdens de ziekte veel last krijgen van gewrichtspijn. Dit kan nog lang aanhouden. Verschillende bronnen melden dat het schijnt te helpen om sap van papajabladeren te drinken. Dit sap zou de rode bloedlichaampjes weer op peil brengen, waardoor je lichaam beter in staat is de ziekte te bestrijden. Een ander symptoom dat bij Chikungunya kan ontstaan is uitslag die gepaard gaat met jeuk. Dit kan erg vervelend zijn, maar valt volgens de lokale bevolking goed te bestrijden met kokosolie. Gebruik hiervoor wel de onbewerkte producten/

Plaats een reactie