Vakantie geboekt? Koffers gepakt. Paspoort of ID kaart uit de kluis en op naar Schiphol voor een weekje ontspannen in een luxe resort of een prachtige badplaats. De reis op zich was niet duur, dus je denk ah! Eindelijk een leuke aanbieding. Totdat je op je bestemming bent aangekomen. Daar wordt je met allerlei bijkomende kosten om je oren geslagen en bij elkaar loopt de rekening weer lekker op.
Wij hebben er een paar op een rijtje gezet:
1. Internet
Het gebruik van internet is voor de meeste hotels een snel groeiende geldboom geworden, prijzen van 10 tot 15 euro per dag zijn bij de grote gerenommeerde hotels eerder regel dan uitzondering. Onze tip. koop een eigen simkaart van het land van bestemming en gebruik geen wifi, tenzij echt gratis zoals in de lobby van veel hotels. Let echter altijd goed op de veiligheid van je verbinding.
2.Check-in
Een nieuwe truc om nog alvast wat extra geld uit je zakken te kloppen, we zijn tenslotte nog maar net begonnen. Kom je bijvoorbeeld erg vroeg aan dan zijn er al hotels die geld vragen voor het gebruik van de kamer eerder dan de ‘officiële incheck tijd” In Engeland zijn vooral de hotels van de Travelodge keten hier trendsetter in. Voor 10 pond extra mag je de kamer 3 uur eerder in.
Nog een truc bij de check-in is de express check-in, het MGM hotel in Las Vegas rekent voor de extra snelle check-in ruim 30 dollar extra.
3. Check-out
De terugreis staat pas voor de late namiddag op het programma, dus vraag je aan de hotel receptie of je wat langer gebruik van de kamer mag maken, daar heb je best wat voor over. Maar hotels van de Sheraton keten maken er in Los Angeles dankbaar misbruik van door ruim 65 euro extra te vragen om de kamer tot 15 uur te mogen gebruiken.
4. Airconditioning
In Griekenland is het eerder regel dan uitzondering, wil je een koele kamer dan moet je betalen. Natuurlijk is stroom duur en probeert het hotel hiermee onnodig gebruik van de airco te voorkomen maar prijzen die rond de € 5,- per dag liggen zijn niet in verhouding en buitensporig hoog. In Griekenland is dit trouwens best onderhandelbaar.
5.Kamermeisje
Eigenlijk bepaald de gast zelf of hij/zij een fooi geeft aan het kamermeisje, toch zijn er steeds meer hotels die de vergoeding alvast op de rekening voor je zetten. Ik heb zelfs gehoord dat er hotels op de Bahamas zijn die daar rustig 25 euro extra voor durven te vragen. De hotel rekening dus altijd goed controleren.
6. Haarföhn
De meeste vrouwen kunnen niet zonder föhn, dus weer een melkkoe want diverse hotels in London vragen huur voor een goedkope fohn, waarom ook niet. want men is wel zo slim geweest om de stopcontacten in de badkamer dusdanig aan te passen dat een Europese steker niet past. Kosten 2 tot 3 pond per dag.
7. Kluis
Zonder kluis zijn waardevolle spullen op je kamer niet verzekert, dus hop alle telefoons, ipads en geld in dat metalen kastje zodat een potentiële dief wat moeite moet doen. Hoppa, daar gaan we weer het huren van een kluisje loopt al snel op naar 20 tot 30 euro per week.
8. Kosten om te mogen betalen
Een Nederlandse hotel keten krijgt het nog steeds elke keer weer voor elkaar om de kosten van het boeken, betalen, en soms zelfs het onderhoud van het ‘monumentale’ hotel gebouw door te rekenen aan haar gasten onder het mom van toeristen belasting. Want welke gast controleert dit tarief tenslotte. Ik vind het een heel vies spelletje maar volgens het hotel is het zeer gebruikelijk.
9. Ligbedjes
Deze is eigenlijk standaard, wil je een bedje op het strand dan mag de portemonnee open. prijzen voor een bedje schommelen tussen de 3 en 6 euro per bedje per dag, en voor de verplichte baddoek rekent de ligbedmaffia makkelijk 2 euro extra.
10. Parkeren
Met de auto op vakantie dan begint wederom de meter te lopen, in Keulen betaalde ik voor een parkeerplaats onder het Pullmann hotel ruim 24 euro per dag, de naastgelegen openbare parkeergarage bleek achteraf slechts 12 euro per dag te kosten.
11. Rokers kamer
Een kamer waarin je mag roken is tegenwoordig echt een uitzondering, Marriot heeft bijvoorbeeld geen rokerskamers meer. De hotels die dus wel kamers hebben voor rokers hebben er weer een geldboompje bij. diverse hotels in Denemarken vragen zonder blozen 13 euro extra per nacht voor een kamer waarin gerookt mag worden.
wat te denken van cruise maatschappijen. verplichte fooi bovenop de rekening. gem.9 euro per dag. bagage en stoelreservering en dure consumpties aan boord bij vliegmaatschappijen. linksom of rechtsom de toerist betaald het gelach.
Houd maar op over die cruisemaatschappijen. Tuig is het. Aan het einde van de cruise 200 euro aan bedieningskosten af moten tikken.