Elk jaar mag de Tour de France rekenen op een grote schare fans. Miljoenen kijkers zitten elk jaar weer achter de buis te genieten van de mooie beelden van vooral de camerahelikopters die prachtige kastelen en landschappen in beeld brengen. Het Frans toerismebureau moet erg blij zijn dat er jaarlijks zo’n evenement plaats vindt in het grote land Frankrijk. Naast de vele mooie landschappen zijn de kijkers natuurlijk ook geboeid door de wielrenners die dag in dag uit kilometers moeten wegvreten voordat ze aankomen in Parijs. De meest populaire etappes zijn natuurlijk de bergetappes, veelal in de Pyreneeën en de Alpen. Dit zet de een groep kijkers aan om iets van die ervaring van de professionele wielrenners ook te beleven. We laten hier een aantal mogelijkheden in de Franse Alpen de revue passeren.
Opgeven is geen optie
Een van de bekendste bergen in de Franse Alpen is de Alpe D’Huez. Dit wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd. Ook niet zo gek als je nagaat dat van de etappes die hun finish vonden op deze berg er 8 keer een Nederlander als eerste over de finish reed. Daarmee is Nederland nog altijd hofleverancier voor Italië. Het wordt overigens wel weer eens tijd dat in dit mooie stukje Frankrijk nog eens een Nederlander als eerste over de meet passeert. De laatste Nederlandse winnaar was Gert-Jan Theunisse in 1989. Gelukkig is er weer generatie Nederlandse renners met echte klimmersbenen waarvan na de bescheiden mening van de auteur van dit artikel Wilco Kelderman waarschijnlijk de meest voor de hand liggende opvolger van Theunisse gaat zijn.
De Alpe D’Huez is ook een leuke berg voor de amateurliefhebbers. Meerdere routes doen ook Alpe D’Huez aan. Het meest bekende voorbeeld is het grote evenementen is Alpe D’Huzes, waarin wielrenners tot 6 keer toe de berg beklimmen ten voordelen van de bestrijding van de ziekte kanker. Op de hoogtijdagen van dit evenement waren er twee dagen nodig om alle fietsers mee te laten doen. Nog altijd is het evenement enorm populair, maar door een incident binnen het bestuur van de organisatie van dit evenement is het even wat minder geweest.
Wil je je graag eens meten met de profs en ook naar boven geschreeuwd worden door veel publiek dat zich langs het parcours van de berg heeft gestationeerd, dan kan dit evenement zeker interessant zijn. Je dient er ook nog een goed doel mee. Als je niet van een overdrukke beklimming houdt kun je beter een ander initiatief of moment zoeken waarin de berg wordt aangedaan. Dan zul je waarschijnlijk ook iets meer kunnen genieten van de prachtige uitzichten in dit stukje Frankrijk.
Tal van andere bergen
Naast de Alpe D’Huez zijn er nog veel meer tot de verbeelding sprekende bergen in de Franse Alpen.
De hoogste top waar je op de je fiets overheen kunt rijden is de Col de La Bonet. De doorkomst lag hier ooit op 2802 meter. Deze col heeft ook maar keer deel uitgemaakt van de Tour.
Eén van de meest bekende cols is de jongste jaren ‘La Plagne’, een col van de buitencategorie. De laatste Nederlander die nog een echte bergetappe van de ronde van rankrijk won was hier als eerste over de meet. Dit was in 2002 en de renner was Michael Boogert.
Andere bekende Cols zijn ondermeer de Col du Galibier, Col du Telégraphe en de Col de la Madeleine. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Wielerliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen.
Georganiseerd of zelf?
Wielrennen door de Franse Alpen laat je echt genieten van een indrukkenwekkend stukje Frankrijk. Verre uitzichten zijn de beloning die je krijgt wanneer je weer een col bedwongen hebt.
Natuurlijk kun je zelfstandig een wielerreis ondernemen, maar zorg dan wel dat je goed voorbereid bent en ga bij voorkeur niet alleen maar met een gezelschap. Mocht er dan iets gebeuren, dan is er altijd iemand in de buurt om eventueel actie te ondernemen. Houdt er ook rekening mee dat er logistiek ook een aantal zaken geregeld moeten worden. Heb je liever dat je dit soort dingen niet hoeft te regelen en heb je geen wielervrienden die eventueel met je mee willen, dan kun je ook kiezen om een wielervakantie te boeken waarin je met een onbekende groep aan de missie begint en verder alles geregeld wordt. Daarna zul je in ieder geval wielervrienden hebben waarmee je in de toekomst nog eens een leuke uitdaging kunt aangaan. Er zijn tal van organisaties die volledig georganiseerde wielerreizen aanbieden. Het enige wat je nog zelf moet doen is het fietsen op en van de bergen. Maar dat is niet zo moeilijk 😉