Fooi voor het kamermeisje?

Het hoort een beetje er eigenlijk wel bij, het is namelijk de meest vergeten medewerker van het hotel, het kamermeisje ook de kamerjongen vinden tegenwoordig dat ze ook wel een fooi verdienen. Logisch want deze medewerkers van het hotel ruimen iedere dag jou zooi op, zorgen voor frisse handdoeken en maken je bed weer netjes op. Maar hoeveel fooi geef je precies en hoe geef je de fooi aan het kamermeisje. Ik zocht de ongeschreven regels voor het geven van een fooi voor je uit.

Voorop gesteld, het geven van een fooi is niet verplicht het is een nette geste richting het eigenlijk onderbetaalde personeel van het hotel wat zich eigenlijk onzichtbaar dient te zijn.

Wanneer geef je de fooi

Altijd een lastig punt, ben je alleen voor een stedentrip in een hotel en slechts een paar dagen? Bewaar de fooi dan voor de laatste dag. Ben je er langer dan kun je tussendoor wel iets laten liggen voor het kamermeisje.  Ben je niet tevreden met de service zeg het dan meteen, dan kan men nog proberen om het gevoel goed te maken.

Hoe geef je de fooi?

In principe zal het kamermeisje geen geld pakken wat op de tafels en nachtkastjes ligt als jij nog een gast bent van het hotel. Dus maak kenbaar dat het een fooi is. Leg het bijvoorbeeld op een briefje met een bedank tekst. In de USA is het gebruikelijk dat de fooi voor het kamermeisje zichtbaar onder het kussen wordt gelegd.

Hoeveel fooi geef je?

Dat hangt natuurlijk een beetje van het land af, hou rekening met de locatie en met het type hotel.

Spanje: in Spanje noemen ze de fooi “propina” gebruikelijk is de fooi 1 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro per koffer voor diegene die je koffers naar boven sleept en voor diegene die je eten met de roomservice naar boven brengt.

Frankrijk:”Le pourboire” is frans voor fooi, een gemiddelde ligt tussen de 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje en 1 euro voor de roomservice.

Oostenrijk:  het “Trinkgeld” voor het kamermeisje ligt bij 1 a 2,50 euro  per dag,  leg het geld wel op een “dankeschon”  briefje. Dat komt namelijk altijd wat persoonlijker over en wordt in Oostenrijk echt gewaardeerd.

Griekenland:  Of de Griekse kamermeisjes last hebben van de crisis weet ik niet, de fooi in Griekenland ligt tussen de  0,50 a 1 euro per dag. Geef de fooi wel persoonlijk dan weet je zeker dat het goed aankomt.

England: Geen  Euro hier maar wel de Engelse pond, dus leg voor het kamermeisje 1 Engelse pond per dag klaar.

Turkije: Het schijnt dat het geven van een fooi in Turkije als een belediging wordt gezien. Toch wordt de fooi maar al te graag geaccepteerd door de kamermeisjes en de room service. Het is aan jezelf of een fooi wilt geven. meestal ligt de fooi rond de 1 euro.

USA: in Amerika loop je leeg op de fooien,  Gebruikelijk ontvangt een kamermeisje in Amerika $ 5 per dag, dat vind ik oprecht veel.  2 euro lijkt mij voldoende, het is in Amerika gebruikelijk dat het geld op het kussen legt.

Duitsland: een fooi achterlaten voor het kamermeisje mag, maar het hoeft niet. Ik laat meestal wat wisselgeld of  een paar euro liggen bij  een overnachting in Duitsland.

2 gedachten over “Fooi voor het kamermeisje?”

  1. 5 dollar fooi in de States? No way! Ik laat maximaal 2 dollar achter. In duurdere hotels of grotere appartementen soms een extra dollar tip, maar daar houdt het echt bij op. Ze zijn een beetje doorgeslagen in Amerika wat betreft tipping.

  2. Housekeeping in Griekenland na een week
    € 5 in dr handen gestopt , ze kuste bijna mijn mijn voeten !

Plaats een reactie