Aankomende zondag (3 april 2016) is het weer zo ver, dan vindt de hoogmis van het wielrennen plaats, de Ronde van Vlaanderen. Deze koers wordt ieder jaar op de veertiende zondag van het jaar verreden en wordt gezien als de belangrijkste eendaagse klassieker van België. Dit jaar wordt voor de honderdste keer de Ronde verreden. De eerste maal vond plaats in 1913,maar tijdens de eerste wereldoorlog werd de koers niet verreden. Vanaf 1919, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog is de Ronde van Vlaanderen ieder jaar gereden. Wel is het parcours in de loop der jaren meerdere malen aangepast. Zo werd onder luid protest van veel Vlamingen de Muur van Geraardsbergen uit het parcours gehaald en is tegenwoordig de Patersberg de scherprechter van de hoogmis. De Ronde van Vlaanderen is tot nu toe 68 maal gewonnen door een Belg, 10 maal door een Italiaan en 9 maal door een Nederlander. De Belgen wachten al sinds 2012 op een nieuwe Belgische kampioen. Dit jaar hebben de Belgen met Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet en Tom Boonen weer behoorlijk wat ijzers in het vuur. Ook de Nederlanders behoren met Nikki Terpstra tot de mogelijke kanshebbers.
Zal aanstaande zondag iemand op de Patersberg weer het verschil kunnen maken of valt de beslissing al eerder? Een ding weet ik zeker ik zit met spanning te kijken op de bank.
Dit echter niet voordat we een dag eerder met ons fietsclubje dezelfde tocht hebben ondernomen. Zoals zo goed als iedere grote fietswedstrijd in Europa kun je als wielertoerist de dag van te voren dezelfde heroïsche tocht ondernemen als de profs. De route is op sommige plaatsen is aangepast waardoor je niet de volledige 260 kunt fietsen maar met 227 kilometer is het een niet te onderschatten fietstocht. Deze versie wordt sinds 1999 georganiseerd en is sindsdien flink in populariteit toegenomen De afgelopen jaren namen meer dan 20.000 wielertoeristen deel aan dit geweldige evenement. De laatste jaren is de toertocht zelfs zo populair geworden dat je vrij ver van te voren je startnummer moet bestellen omdat je anders er naast zal grijpen.
Voor wie elders in het jaar, met wat aangenamer fietsweer, op rustige wijze het parcours van de Ronde van Vlaanderen wil bedwingen zijn er sinds een aantal jaren verschillende rondes uitgezet. Deze zijn niet alleen maar voor de fanatieke toerfietser, maar ook voor wie gewoon fijn op een rustig tempo een stukje wil fietsen. Zo zijn er 7 routes langs brouwerijen en kroegen die je over het parcours van de ronde voeren. Met deze “revitailleringsposten” ligt het tempo stukken lager dan in de echte ronde.