De megalithische tempels op Malta vormen een verzameling prehistorische bouwwerken. De tempels werden gebouwd tussen het jaar 3.600 en 2.500 voor onze jaartelling. Lange tijd waren dit de oudste vrijstaande monumenten ter wereld. Er zijn nu echter bouwwerken in Turkije gevonden waarvan vermoed wordt dat zij nog ouder zijn. De tempels op Malta zijn in ieder geval veel ouder dan bijvoorbeeld Stonehenge en de piramides in Egypte. De megalithische tempels op Malta hebben een opvallende vorm die tot op heden nog nergens anders ter wereld is aangetroffen. De bouwwerken zijn hoefijzervormig of niervormig; de archeologe Marija Gimbutas noemde de tempels baarmoedervormig.
Een waar mysterie
Over de betekenis van de tempels op Malta is eigenlijk niet heel veel bekend. De tempels waren in ieder geval bedoeld om de goden gunstig te stemmen. Andere tempels werden gebruikt als grafcomplex. Tijdens hun lange geschiedenis is verscheidene malen geprobeerd de tempels te vernietigen. Doordat de tempels van zeer duurzame materialen zijn gebouwd en de constructie een zeer stevige is mislukte dit keer op keer.
Veel toeristen die de tempels op Malta bezoeken vinden het ietwat teleurstellend. Je dient de complexen dan ook in de juiste context te plaatsen. Dit zijn waarschijnlijk de allereerste echte bouwwerken op aarde die vervaardigd zijn met slechts enkele hulpmiddelen. Er waren destijds nog geen voorbeelden waar de bouwers zich aan konden vasthouden en ook de organisatie van de bouw was nieuw en zal een ingewikkeld proces zijn geweest. Zonder gebruik te maken van moderne hulpmiddelen is het voor ons vrijwel onmogelijk om de bouwwerken na te maken. Sommige van de stenen die gebruikt werden bij de bouw van de tempels op Malta zijn maar liefst 8 meter hoog en wegen 20 ton.
Over het einde van het tijdperk van de tempelbouwers is eigenlijk niets bekend. In 2.500 voor Christus hield de bouw plotseling op en werden de tempels zelfs gedeeltelijk verwoest. Een epidemie, oorlog, een ramp? Niemand die het precies weet.