Gevoelstemperatuur bepalend voor de ervaring van het weer

Op het moment dat je op zoek gaat naar een vakantiebestemming of reismoment, dan is de kans groot dat het weer een rol gaat spelen in je besluitvorming. Niet voor niets dat een site zoals klimaatinfo.nl jaarlijks miljoenen zoekenden het antwoord geeft van wat voor weer je in grote lijnen een beetje mag verwachten als je naar een bepaalde plek op vakantie gaat. Wat niet iedereen beseft is dat je temperaturen niet zomaar met elkaar mag vergelijken. Het is slechts een element van de weersituatie. Het zegt niets over hoe wij het als mens ervaren. Want dan gaan zaken als relatieve luchtvochtigheid, wind en neerslag ook een rol spelen.

Is gevoel onmeetbaar? Niet helemaal. In het geval van de temperatuurbeleving zijn er wel formules die je aangeven hoe iets aanvoelt. Je hebt het dan over windchill in het geval van kou-ervaring of gevoelstemperatuur als je je het hele pallet van temperatuurbeleving wilt benaderen. De gevoelstemperatuur is een getal dat op basis van temperatuur en windkracht of relatieve luchtvochtigheid tot stand komt.

Nu we vandaag in Nederland onze eerste echte winterdag van 2021 beleven wordt de term gevoelstemperatuur veel gebruikt. Want een luchttemperatuur van -4 graden Celsius voelt veel kouder aan als een straffe ijskoude oostenwind met windkracht 7 vol op je blaast. Daartegenover staat dat een temperatuur van -7 graden in combinatie met windstil weer en een lage relatieve luchtvochtigheid als heerlijk weer beschouwd wordt. Het KNMI zal daar geen ‘code rood’ voor geven, tenzij er sprake is van extreme winterse neerslag. Vandaag merk je hoe de gevoelstemperatuur meer bepalend is voor het weer in Nederland dan de werkelijke temperatuur. Houd dagen zoals deze in je achterhoofd als je later dit jaar op zoek gaat naar een vakantie. Weet dat 30 graden in het tropisch regenwoud veel slechter uit te houden is dan wanneer het 30 graden is in Santiago de Chile, waar de luchtvochtigheid een heel stuk lager ligt.

Plaats een reactie