Toon alsjeblieft respect voor de natuur

Een gevolg van de coronapandemie is dat we meer zijn gaan wandelen. Deze vorm van bewegen is zo populair geworden dat er op een aangename lentedag onderhand wandelfiles ontstaan op populaire wandelroutes. Parkeerplaatsen bij geliefde natuurgebieden puilen in het weekeinde vaak uit en de nationale parken van Nederland kunnen de toestroom van bezoekers amper aan. Op de een of andere manier heeft ‘de mens’ de eigenschap om zoveel mogelijk naar dezelfde plekken te gaan en dat vooral op dezelfde tijdstippen te doen. Dit zorgt steeds vaker voor overbelaste natuurgebieden zoals parken en bossen.

Kwetsbaar

Niet iedereen beseft hoe kwetsbaar de natuur is waar we ons in begeven. Planten, struiken en bomen zijn vooral bedoeld om naar te kijken. Zoals pa en ma vroeger al zeiden: “kijken doe je niet met je handjes”. Besjes en andere vruchten moet je bijvoorbeeld laten zitten. Deze dienen als voer voor de vele dieren die in de natuur leven. Wie gaat mountainbiken die moet zich aan de paden en de uitgestippelde routes houden. Door je buiten de paden te begeven breng je schade toe aan de begroeiing.

Dieren zijn extra kwetsbaar. Op het moment dat wij vaker en massaler de natuur intrekke, begeven we ons steeds meer in het leefgebied van allerlei vogels, zoogdieren, insecten en amfibieën. Nu het broedseizoen is, zijn de dieren op hun kwetsbaarst. De organisaties die de bossen en natuurgebieden onderhouden weten op welke plekken de dieren hun nestjes hebben. Ze proberen door middel van verbodsborden de mensen daar weg te houden. Tijdens mijn wandelingen in Noord-Brabant kom ik geregeld waarschuwingsbordjes tegen en respecteer deze ook. Zo zijn er een aantal paden rond Wouwse Plantage waar je nu niet in mag, zijn er delen van de landgoederen rond de Oude Buisse Heide verboden terrein en mag je de komende maanden een groot deel van De Peel niet betreden vanwege het vogelbroedseizoen.

Nederland is groot genoeg

Wie de media volgt die zou denken dat Nederland te krap is voor alle mensen die de natuur in willen trekken. Toch kom ik, ook bij lekker weer, nog voldoende op plekken waar je soms het rijk voor jezelf alleen lijkt te hebben. Nederland is eigenlijk groot genoeg. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het wel wat lastiger. Maar er zijn voldoende mensen die op redelijk korte afstand van hun woonplek prachtige wandeltochten kunnen maken. Drukte kun je vermijden door niet op zaterdag of zondag tijdens de drukkere uren op pad te gaan.

Twee extra tips

Je kunt de natuur ontlasten en ontzien door bijvoorbeeld met de fiets naar de plek te reizen waar je gaat wandelen. Dit is beter voor het milieu en beperkt de overlast door geluid. Je helpt jezelf door niet te maken te krijgen met drukke parkeerplaatsen. Een andere tip die ik wil geven is door geen afval achter te laten in de natuur. Ook niet in de vuilnisbakken. Die kan uiteindelijk toch in de natuur terechtkomen, bijvoorbeeld doordat dieren in overvolle bakken op zoek gaan naar voedsel. Neem je afval mee naar huis en scheidt het daar. Nog beter: gebruik herbruikbare verpakkingsmaterialen.

Plaats een reactie