Iets wat je ongetwijfeld bekend in de oren zal klinken is dat de warmte op de ene plek anders ervaren wordt dan op de andere plek. Wie heeft deze zin nog nooit gehoord op een typisch Nederlandse kringverjaardag: “In Spanje kan ik veel beter met de warmte omgaan, want het is een ander soort warmte dan in Nederland”. Er zit een kern van waarheid in. De daadwerkelijke temperatuur en de gevoelstemperatuur kunnen afwijken. Soms flink, zelfs. De gevoelstemperatuur is een indicatie van hoe wij het weer ervaren. De relatieve luchtvochtigheid en de wind zijn hierbij de belangrijkste bepalende factoren. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te benauwder wij het ervaren. In Nederland gaan hogere temperaturen vaker gepaard met een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. Vandaar dat we de warmte hier inderdaad anders kunnen ervaren dan Spanje. Het zal ook uitmaken of je lekker in je badkleding kunt relaxen of dat je moet werken in Nederland.
Curaçao
Het kan ook andersom werken. Wat je op verjaardagen ook veel hoort is hoe warm het op Curaçao is. Bij temperaturen van 30 tot 33 graden is het daar puffen als je door de straten van Willemstad wandelt of als je actief bezig bent, bijvoorbeeld mountainbiken. En ook hier hebben de mensen gelijk. Op Curaçao is er vrijwel continu sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid: klam weer dus. Dan kan een officiële 32 graden al snel aanvoelen als 40 graden of hoger, zeker als je je in de zon en uit de wind bevindt. Het klimaat van Curaçao wordt niet voor niets als tropisch omschreven!
Lastig te vinden
Het is de grote makke van alle weer- en klimaatsites. Hun klimaattabellen laten vooral de gemeten waardes zien. Aan een vertaling naar gevoelstemperaturen wordt zelden of nooit gedacht. Als je je voor een vakantie naar bijvoorbeeld Curaçao aan het oriënteren bent, dan is het onze tip om vooral ook de teksten over het klimaat te lezen. Daar vind je dit soort waardevolle informatie vaak wel terug.