Duurzamer leven? Zo doe je dat!

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken; duurzamer leven. Het is een groot onderwerp in de politiek momenteel, want het klimaat wacht niet totdat wij de gevaren beseffen. De wereld is onomkeerbaar veranderd door toedoen van de mens en het is hoog tijd dat we ons ook zo gaan gedragen. We moeten redden wat er te redden valt en dat kan alleen door duurzamer en bewuster te leven, elke dag weer. Veel mensen vinden het maar lastig, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Kleine veranderingen kunnen een groots effect opleveren, dus we helpen je graag een handje op weg!

Duurzame kleding

Er wordt ontzettend veel kleding weggegooid of vernietigd terwijl het nog in prima staat is. Kleding draagt iedereen en dus is het een gewild product waar een grote industrie achter zit. Dit is niet alleen ontzettend vervuilend, maar heeft ook impact op de economie. Een duurzame kledingkast is daarom sterk aan te raden, waarbij je bijvoorbeeld goed kijkt naar de materialen die gebruikt zijn. Bamboe is bijvoorbeeld een stuk beter voor het klimaat dan katoen, omdat katoen ontzettend veel water verbruikt tijdens het productieproces. Verdiep je eens in merken die dit als materiaal gebruiken, zoals Bamigo. Kleine aanpassingen zoals het materiaal kunnen een groots effect hebben hierin.

Wat spoel je weg?

Er wordt steeds meer plastic gevonden in de oceanen en wij zijn daar als mensheid verantwoordelijk voor. Hoewel jij denkt verstandig om te gaan met de hoeveelheid plastic die je verbruikt, kun je ongemerkt nog veel plastic door de afvoer of het doucheputje gooien. Denk hierbij aan shampoo of afwasmiddel met microplastics erin verwerkt. Er zijn tegenwoordig veel vergelijkbare producten te vinden zonder al deze rotzooi erin verwerkt, die net zo goed werken. Dus waarom kiezen voor een schadelijke variant?

Let op de voeding

We weten allemaal dat vlees en vis niet echt duurzame voedingssoorten zijn. Vegetarisch leven zou een hoop druk op de aarde verlagen, maar zelfs minderen met het consumeren van dierlijke producten zou al helpen. Je hoeft vlees echt niet volledig te schrappen uit je dieet, maar probeer het als een luxeproduct te zien. Denk hierbij aan maximaal twee keer per week, om mee te beginnen. Zo kun je echt nog wel af en toe genieten van je stukje vlees of vis, maar ben je een stuk bewuster bezig met wat de kosten zijn van dit product voor de rest van de wereld.

Plaats een reactie