Nederlanders piepen de grens over voor kerstmarkten

Wel of niet naar een kerstmarkt? Voor sommigen een no-brainer: zolang de coronapandemie piekt blijven zij weg van de kerstmarkten. Een deel van de kerstmarktfans gaan gewoon zoals anders naar een gezellige kerstmarkt. Dat doen ze verhoudingsgewijs meer dan anders in een stad die over de grens ligt. De avondlockdown die in Nederland geldt haalt voor hen zoveel beleving weg, dat men vaker kiest om de landsgrenzen over te piepen. In Duitsland zijn de kerstmarkten van Düsseldorf, de kerstmarkten van Keulen en de kerstmarkt die in Oberhausen bij shopping mall Westfield CENTRO gehouden wordt geliefd onder Nederlanders. De bezoekersaantallen liggen aanzienlijk lager dan tijdens normale jaren, maar het aandeel landgenoten dat je op de Duitse kerstmarkten vindt is procentueel groter dan anders. Opvallend is dat men er vaker voor kiest om een overnachting aan een kerstmarktbezoek vast te koppelen. Met name het aantal overnachtingen in Düsseldorf ligt volgens de site waarovernachtenin.nl vrij hoog. Een hotelboeking biedt de Nederlandse kerstmarktbezoeker de vrijheid om lekker een borreltje te drinken in de avonduren, zonder zich zorgen te hoeven maken over de terugreis.

België

Bij de zuiderburen is een vergelijkbaar beeld te zien. De kerstmarkt van Antwerpen is een stuk minder druk bezocht dan normaal, maar ook hier is de trend dat er veel Nederlanders aanwezig zijn. Die genieten van het feit dat de kroegen en restaurants hier in de avonduren gewoon geopend zijn. De jaarlijkse wintermarkten in Gent, Brugge en Brussel zien minder bezoek uit Nederland. Dat valt waarschijnlijk te verklaren in het gegeven dat Nederlanders tijdens de coronapandemie geneigd zijn om minder ver de grens over te gaan.

Europees beleid

De situatie dat Nederlandse kerstmarkten en winterfairs geannuleerd worden, maar dat Nederlanders wel massaal naar het buitenland gaan om daar naar de kerstmarkten te gaan, is natuurlijk een situatie die niet in goede aarde valt onder Nederlandse ondernemers. De verschillende aanpak van de coronacrisis vraagt zeker in dit soort gevallen om een eenduidig Europees beleid. Dat blijkt keer op keer lastig te zijn.

Plaats een reactie