5 dingen die je moet weten over coronatesten voor reizen

De coronapandemie duurt inmiddels alweer bijna twee jaar. In maart 2020 ging de wereld stapsgewijs op slot. Inmiddels is het vliegverkeer wereldwijd weer grotendeels op gang gekomen en kun je onder bepaalde voorwaarden internationaal reizen. Vakanties binnen Europa zijn mogelijk en steeds meer intercontinentale bestemmingen zoals Bonaire en Curaçao kunnen weer bezocht worden. Er is wel iets veranderd door Covid-19. Voor grensoverschrijdende reizen zijn vaak coronatesten verplicht, soms ook als je volledig tegen corona gevaccineerd bent.

Wat moet je weten over coronatesten voor een vakantie of andere reis? Wij hebben 5 dingen die je over coronatesten voor reizen moet weten op een rijtje gezet.

[1] Het land waar je naartoe reist is bepalend

Voor de heenreis moet je vooral kijken wat de inreisregels zijn voor het land waar je naartoe reist. Zij bepalen op dit moment wie er moeten testen en wat voor soort coronatest je nodig hebt. Het is van belang om te kijken wat de actuele regels voor jouw reisbestemming zijn. Dat kan via de website van de Nederlandse overheid: wijsopreis.nl. Een andere goede informatiebron is de het overzicht dat touroperator TUI heeft gemaakt. Zij hebben de coronaregels van de populairste vakantielanden op een rijtje gezet.

O ja, als je door andere landen reist, dan moet je kijken wat de regels voor die landen zijn. Daarbij kan het verschillen of je alleen doorreist of ook in die landen verblijft.

[2] Verschillende soorten coronatesten

Er zijn verschillende soorten coronatesten. De vaak vereiste PCR-test is de duurste en lastigste, omdat voor deze covid-19-test een laboratorium nodig is. Deze laboratoria bevinden zich meestal niet bij de testlocatie zelf. Dit zorgt ervoor dat de uitslag vaak langer op zich laat wachten. Een andere benaming voor de PCR-test is een NAAT-test. Deze moleculaire test is dezelfde die in de teststraten van de GGD gebruikt worden.

De antigeentest oftewel de sneltest heeft geen laboratorium nodig. Hierdoor is het uitslag veel sneller bekend. Niet alle reisbestemmingen accepteren een antigeentest. Let daar goed op als je een coronatest regelt. De antigeentest is vergelijkbaar met de thuistesten die je zelf kunt doen. De zelf afgenomen thuistest wordt echter niet geaccepteerd om mee te kunnen reizen. De officiële testers passen een professionele afnamemethode toe en kunnen het coronacertificaat afgeven.

[3] GGD-testen zijn niet geldig om te reizen

De door de overheid betaalde coronatesten die door de GGD uitgevoerd worden zijn onbruikbaar als PCR-test voor het reizen. Dat komt omdat je geen officieel internationaal erkend negatief testbewijs ontvangt na een GGD-test. Een internationaal reiscertificaat is wat je wel nodig hebt om te kunnen reizen. Commerciële coronatestaanbieders bieden je meestal ook de optie om de testuitslag in de CoronaCheck-app te downloaden.

[4] De coronatesten zijn niet gratis

Vorig jaar bood de Nederlandse overheid de testen-voor-reizen coronatesten gratis aan. Dat kon tot 1 oktober 2021. Nu moet je je coronatest voor je vakantie of andere reis zelf betalen. Dat komt omdat je tegenwoordig gevaccineerd kunt zijn. De tarieven kunnen flink verschillen per aanbieder en per soort test. Voor een snelle(re) uitslag betaal je vaak extra. De zogenaamde PCR-spoedtesten kunnen aardig in de papieren lopen. Commerciële PCR-testen beginnen zo rond de vijftig euro per persoon per test. Voor een antigeentest (sneltest) kun je vaak al vanaf drie tientjes terecht.

[5] Let op de geldigheid

Kijk goed hoe het zit met de tijd die mag zitten tussen de afname van de test en het moment dat je moet laten zien dat je een negatieve testuitslag hebt. Is dat op het moment dat je de grens passeert, op het moment dat je op de trein stapt, op het moment dat je incheckt voor je vlucht, zodra het vliegtuig vertrekt of pas bij aankomst op de luchthaven van bestemming. In het geval dat de test niet ouder mag zijn dan 72 uur, is er vaak niet aan de hand. Een PCR-test die maximaal 48 of zelfs 24 uur van tevoren afgenomen moet zijn kan wat lastiger zijn.

Wie voor zekerheid wil gaan, die kan een COVID-19 Spoedtest af laten nemen, bijvoorbeeld op Schiphol. Daar hangt een stevig prijskaartje aan, maar je weet wel zo goed als zeker dat je je uitslag op tijd binnen hebt.

Plaats een reactie