In Nederland willen we er niet aan, of het ook echt nodig is, laat ik het midden. Bij onze buren is het verplicht om tussen november en april tijdens winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk doen mee met onze buren in Duitsland. De winterbanden moeten herkenbaar zijn door het sneeuwvloksymbool of de letters M+S wat staat voor modder en Sneeuw.
Frankrijk gaat streng controleren dit jaar
Wie deze winter op vakantie gaat naar de bergachtige regio’s van Frankrijk doet er verstandig aan om de banden eens goed te controleren. Wie namelijk zonder winterbanden onderweg is en ook geen sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij zich heeft, is zwaar de pineut. De boete van € 135,00 dien je direct af te rekenen bij de Gendarmerie. Deze regel geldt niet alleen voor de inwoners van Frankrijk (ook wel Franzen genoemd) maar ook voor alle buitenlanders, bezoekers en wintersporters.
Met een smoes proberen onder de boete uit te komen gaat je niet lukken. Bij alle departementen waar de winterbandenplicht geldt worden borden geplaatst. Ook de smoes dat er voor jouw auto geen winterbanden zijn of dat je stopt met rijden als het gaat sneeuwen werkt niet meer.
Ben je met een bus, camper of een vrachtwagen onderweg dan geldt deze regeling ook De franse politie is daarin onvermurwbaar en je moet er gewoon voor zorgen dat je winteruitrusting in orde is voor je vertrekt.
Sneeuwkettingen of sneeuwsokken?
Een alternatief voor winterbanden en sneeuwkettingen zijn sneeuwsokken.Een sneeuwsok trek je eigenlijk als een soort sok over je autoband. Op het loopvlak van de sneeuwsok zijn dan kleine spikes aangebracht die tijdens winterse omstandigheden voor extra grip zorgen. Helaas zijn deze alternatieve sneeuwkettingen niet erg betrouwbaar. De sokken scheuren best snel en de kans dat je ze onderweg verliest, is groot. In Oostenrijk is het gebruik van de sneeuwsok dan ook niet toegestaan.