In deze 5 landen is een fooi geven niet nodig (deel 1)

Fooien geven tijdens vakanties is een kunst op zich, aangezien de regels per land verschillen. In dit blogbericht stellen we je vijf bestemmingen voor waar fooien niet van toepassing zijn of zelfs als een belediging kunnen worden beschouwd.

Het vraagstuk van de fooi zorgt bij vakantiegangers vaak voor hoofdbrekens. Op sommige plaatsen wordt 10 procent verwacht, elders 15, in sommige landen wordt het bedrag bij het betalen afgerond, in andere landen leg je het geld na het betalen op tafel, en wie zich niet correct gedraagt, kan vreemd worden aangekeken. We schreven al eens eerder over Coperto in Italië en Tischgedeck in Oostenrijk.

Het kennen van de lokale fooi-gewoontes van het vakantieland hoort bij de reisvoorbereiding. Hieronder 5 bestemmingen waar het geven van fooien zeer ongebruikelijk is.

1. Japan

In Japan is fooi geven taboe. Het is niet alleen ongebruikelijk om een dienst met een fooi positief te beoordelen, het wordt zelfs als onbeleefd gezien. Goede service wordt als standaard beschouwd en als vanzelfsprekendheid gezien.

Uitzonderingen kunnen sommige hotels of reisorganisatoren zijn die bekend zijn met de fooicultuur. Maar ook daar is discretie geboden. In Japan zit je altijd goed als je geen fooi geeft.

2. Singapore

In de stadstaat Singapore, ten zuiden van Maleisië, bestaat geen fooicultuur. In dit land, een van de rijkste ter wereld, is een extra fooi niet alleen ongebruikelijk, maar wordt soms zelfs geweigerd. Dit geldt bijvoorbeeld op de luchthaven, waar fooi geven in het algemeen verboden is.

In hotels en restaurants is een bedieningstoeslag van 10 procent al in de prijs inbegrepen en op de rekening zichtbaar: naast de btw van 7 procent staan daar de 10 procent servicekosten vermeld.

3. Denemarken

Voor “drikkepenge” (fooien) geldt in Denemarken een vergelijkbare situatie als in Zweden. Een extra fooi wordt hier zelden gegeven omdat rekeningen al servicekosten bevatten. Over het algemeen wordt fooi niet als onbeleefd beschouwd. Meer dan 5 procent is echter ongebruikelijk.

Over het algemeen geldt: een kleine fooi kan worden gegeven, maar is eerder ongebruikelijk. Een beleefd “Tak” (dankjewel) en een glimlach zijn voldoende om dankbaarheid voor goede service te tonen.

4. Zweden

Fooien geven in zweden zeer ongebruikelijk

Dit Scandinavische land is een van de voorlopers op het gebied van betalen met kaart. Maar niet alleen contant geld is ongebruikelijk. Wat betreft de rekening voor de Köttbullar, onthoud voor Zweden: fooi geven is over het algemeen ongebruikelijk. In restaurants, cafés, bars of hotels wordt geen fooi verwacht.

Als de service zo uitzonderlijk was dat je iets wilt geven, kan de rekening licht worden afgerond, maar het is niet noodzakelijk. De lonen in Zweden zijn relatief hoog en de service is al in de prijs inbegrepen.

5. Nieuw-Zeeland

Fooien geven in Nieuw-Zeeland is zeer ongebruikelijk

De vriendelijke Nieuw-Zeelanders houden van platte hiërarchieën in de arbeidswereld en staan bekend om hun behulpzaamheid en tolerantie. Fooi geven is in deze cultuur vrijwel niet gebruikelijk en wordt door niemand verwacht. Bij bezoeken aan cafés, in normale restaurants en dergelijke volstaat het om het bedrag op de rekening te betalen.

Er is echter een uitzondering in Nieuw-Zeeland: bij taxiritten en rekeningen in chiquere restaurants zijn fooien van ongeveer 10 procent gebruikelijk.

(alle afbeeldingen via Pixabay – Arvid olseninfinityharmony7binmassam)

Plaats een reactie