Romantici weten wat voor dag het vandaag is: Valentijnsdag. Vandaag vieren we in Nederland en heel veel andere landen de liefde. Hoewel Valentijnsdag in veel delen van de wereld wijdverspreid is, wordt het niet overal gevierd. Ontdek vijf landen waar deze romantische feestdag een ondergeschoven kindje is en ontdek de culturele, religieuze en sociale factoren die hun unieke perspectieven bepalen.
1. Saoedi-Arabië: waar publieke uitingen van genegenheid worden afgekeurd
In Saoedi-Arabië botst Valentijnsdag met de conservatieve islamitische waarden van het land. Publieke uitingen van genegenheid tussen ongetrouwde stellen zijn streng verboden en het vieren van een dag gewijd aan romantische liefde druist in tegen deze diepgewortelde sociale normen. De verkoop van rode artikelen en Valentijnsgerelateerde spullen is vaak verboden en de autoriteiten ontmoedigen elke openbare vorm van het tonen van affectie.
2. Pakistan: een focus op culturele tradities in plaats van westerse feestdagen
Hoewel Pakistan niet tegen romantiek is, heeft Valentijnsdag niet veel aanhang gekregen door zijn vermeende westerse oorsprong. Veel Pakistanen zien Valentijnsdag als een culturele opdringerigheid die niet aansluit bij hun tradities. In plaats daarvan uiten ze liefde en genegenheid via hun eigen culturele vieringen, zoals Eid en verjaardagen. Bepaalde jongere generaties, beïnvloed door de globalisering, vieren Valentijnsdag echter privé.
3. Iran: een verschuiving naar inheemse liefdesvieringen
De houding van Iran ten opzichte van Valentijnsdag is in de loop der jaren veranderd. In het verleden werd Valentijnsdag actief ontmoedigd door de overheid, omdat het werd gezien als een promotie van westerse waarden en in strijd met islamitische principes. De laatste jaren is er echter een verschuiving naar het vieren van inheemse liefdesfestivals zoals Mehregan, een traditionele Perzische feestdag, die in september wordt gehouden. Deze speciale dag legt de nadruk op liefde, medeleven en eenheid en biedt een alternatief voor de commerciële aspecten van Valentijnsdag.
4. India: een land van diverse vieringen met unieke uitingen van liefde
India, met zijn rijke schakering aan culturen en religies, heeft zijn eigen unieke manieren om liefde en genegenheid uit te drukken. Valentijnsdag, hoewel aanwezig in stedelijke gebieden, ondervindt concurrentie van gevestigde festivals zoals Holi, een levendige праздник цветов, en Diwali, het feest van de lichten, die beide diep verankerd zijn in de Indiase cultuur. Bovendien zien sommige conservatieve groeperingen Valentijnsdag als een promotie van promiscuïteit en verwesterlijking, waardoor er weerstand ontstaat tegen de wijdverspreide invoering ervan.
5. Maleisië: een complexe relatie met Valentijnsdag
Maleisië vormt een genuanceerd geval met betrekking tot Valentijnsdag. Hoewel het land een aanzienlijke moslimbevolking heeft, is er geen officieel verbod op het vieren van de feestdag. Wel hebben religieuze autoriteiten gewaarschuwd tegen Valentijnsdagvieringen, omdat ze deze in strijd achten met de islamitische leer. Dit heeft tot gemengde reacties geleid. In stedelijke gebieden, vooral onder jongere generaties, wordt Valentijnsdag met enthousiasme gevierd, met restaurants die speciale menu’s aanbieden, winkels die kaarten en cadeaus verkopen en koppels die genieten van romantische uitjes. In meer conservatieve gemeenschappen zijn de Valentijnsvieringen echter verborgen voor de buitenwereld, waarbij individuen ervoor kiezen om hun liefde privé of op een andere manier te uiten.
Afbeelding van Kevin McIver via Pixabay