Oktober-tip: Regatta Bonaire, veelzijdig watersportevenement in de Caribbean

In de eerste week van oktober gaat de 57ste editie van de Regatta Bonaire van start, het grootste zeil- en watersportevenement van deze bijzondere gemeente van Nederland met authentieke, Caribische flair. Van 6 tot en met 12 oktober vinden tal water- en landactiviteiten plaats die extra gezelligheid naar dit authentieke eiland brengen. De Regatta-zeeactiviteiten beginnen op 6 oktober 2024 met internationale watersportwedstrijden en een zwemtocht naar het onbewoonde eiland Klein Bonaire. Opbrengsten van deze zwemtocht van 800 meter gaan naar Jong Bonaire, een stichting die zich inzet voor het welzijn en de ontwikkeling van jongeren.

Aan de zeilwedstrijden wordt deelgenomen door diverse bootklassen, variërend van sunfish en optimist tot volwaardige zeiljachten. Daarnaast wordt er gevaren door kitesurfers, windsurfers, wing foilers en is er een race met microboten. Deelnemers uit tientallen landen, van omringende Caribische eilanden tot Noord- en Zuid-Amerika en Europa doen mee aan de diverse watersportwedstrijden en dragen bij aan de gezellige en gemoedelijke sfeer op Bonaire.

De landactiviteiten van de Regatta Bonaire concentreren zich voornamelijk rondom het Regatta-dorp langs de Malekon-boulevard in het hart van Bonaire’s hoofdstad Kralendijk. Het Regatta-dorp heeft vijf verschillende gebieden: een speciaal kindergedeelte, een foodtruckgedeelte, een entertainmentgedeelte met liveoptredens met bands uit Bonaire, Aruba en Curaçao, een eetkraamgedeelte en een winkelgebied met marktkraampjes vol kunst, souvenirs, accessoires en ambacht-demonstraties.

Voor meer informatie over de Regatta Week op Bonaire kan je de Facebook- en Instagrampagina’s bezoeken: @RegattaBonaire. Voor updates, registratie, schema’s, en andere belangrijke informatie, bezoek www.regattabonaire.com.

5 x zeilen op Bonaire

Het is niet verwonderlijk dat je op Bonaire tal van watersporten kunt beoefenen, het is immers een eiland omringd door prachtig turquoise water van de Caribische Zee. Naast de activiteiten en festiviteiten rondom de Regatta Bonaire die in oktober wordt gehouden, kan je op vele manieren zelf de wateren van Bonaire bevaren. Wij zetten vijf tips om te zeilen op Bonaire voor je op een rij:

Snorkeltocht op een catamaran

Een ideale manier om Bonaire te ontdekken is vanaf het water. Daarbij is de keuze aan jou of je het water in wilt om te zwemmen en snorkelen of liever aan boord blijft. De zeer ruime catamaran van EPIC Tours biedt zeiltochten waarbij je diverse stops maakt bij prachtige snorkelplekken en een bezoekje brengt aan de wateren voor de kust van het onbewoonde eiland Klein Bonaire met diens parelwitte zandstrand. Kies je voor de Chill & Grill zeiltocht dan krijg je een volwaardig diner aan boord geserveerd terwijl je de zon langzaam aan de horizon te zien verdwijnen in een schouwspel van oranje, rode en roze kleuren.

Snorkeltocht op een catamaran

Dineren op een houten zeiljacht

In stijl op open zee dineren? Stap dan aan boord van een authentieke Turkse houten zeiljacht Melisa Sailing, compleet met Perzische tapijtjes om comfortabel op te vertoeven. Je wordt aan boord verwend met een zes-gangen diner dat je eventueel kan uitbreiden met een wijnarrangement. Terwijl de bediening je in de watten legt met specialiteiten van de chef, vaart het zeiljacht over de kalme Caribische Zee en heb je eersterangs zitplaatsen om de zonsondergang te bewonderen. Je kan individueel meevaren op de Melisa, maar het is ook mogelijk de gehele boot te huren.

Zeilen op het land in een kleine blokart

Al eens van landzeilen gehoord? Het is een enorm leuke ervaring en zeker het proberen waard. Hoe het werkt? Je rijdt in een klein zeilbootje op wielen, een zogenaamde blo-kart, zittend in een karretje laag bij de grond over een parcours voort geblazen door de constante passaatwind van het eiland. Hoe hard je je rondjes rijdt, heb je letterlijk zelf in de hand. Met een touw dat in verbinding staat met het zeil boven je, kan je de wind in meerdere of mindere mate toelaten en zo je eigen koers varen en snelheid controleren. De geasfalteerde baan van Bonaire Landsailing Adventures ligt midden in de natuur, waarbij je aan de ene kant wordt omringd door een spectaculair cactuslandschap en aan de andere kant de ruige kustlijn van Bonaire en de wijde Caribische Zee voor je ziet.

landzeilen

De wind in je zeilen ervaren

De aanwezigheid van een constante passaatwind maakt Bonaire uitermate geschikt voor windsurfen, kite surfen en wing foilen. Sorobon staat bekend als de plek bij uitstek om te (leren) windsurfen. Je vindt in deze baai met ondiep en kalm zeewater duikscholen waar je lessen kunt volgen, planken en andere gear kunt huren en waar je de lokale surfgemeenschap treft. Ook kan je er maar zo Tati Frans, de lokale surfheld van Bonaire, tegen het lijf lopen. Kitesurfers maken gebruik van een ander strand, Atlantis Beach, waar het dagelijks een prachtig schouwspel is van acrobatische sprongen en gekleurde kites in de lucht. Wie een kite les of wing foil les wil volgen of surfspullen wil huren kan terecht bij Bonaire Kiteschool; windsurflessen op Sorobon kan je volgen bij Jibe City.

Meevaren met een mooie dame

Altijd al eens mee willen varen op een klassieke Schoener, een houten zeiljacht met twee masten? Op Bonaire vaart zo’n authentieke schoonheid rond, de Lady Bellais, die haar naam (vertaald: Mooie Dame) dankt aan haar Braziliaanse herkomst. Aan boord van de Lady Bella kan je genieten van drankjes en kleine hapjes, snorkelen of heerlijk luieren aan boord en genieten van de prachtige kleuren van de oceaan en de kleurige kustlijn van Bonaire.

Bonaire Marine Park

Het onderwaterleven rondom Bonaire en het onbewoonde eiland voor de kust, Klein Bonaire, heeft een grootte van 27 km2 en bestaat uit mangrovebossen, zeegrassen, riffen, koralen en een uitgebreide populatie tropische vissen, roggen en zeeschildpadden. In 1979 werd het Bonaire Marine Park opgericht om het onderwaterleven rondom het eiland te beschermen en is een van de oudste marine parken ter wereld. Om verdere bescherming, beheer en behoud van dit park voort te kunnen zetten, wordt van elke watersporter een bijdrage gevraagd, een zogenoemde Nature Tag.

Natuurbehoud middels de Nature Tag

Iedereen die actief de wateren rondom Bonaire benut voor snorkelen, zwemmen, duiken, surfen, kajakken en andere watersport wordt verzocht een Nature Tag te kopen. Deze tag bedraagt 40 Amerikaanse dollar per persoon en blijft een heel kalenderjaar geldig. Ook bezoekers van het Washington Slagbaai National Park betalen deze tag. Dit nationale park werd opgericht in 1969 en is met een oppervlakte van 59 km2 het grootste, en eveneens oudste natuurpark van de voormalige Nederlandse Antillen. De opbrengsten van de Nature Tag gaan naar educatie, beheer en behoud van de natuur op Bonaire. Met de aankoop van een Nature Tag kan je dus niet alleen volop van de unieke natuur en onderwaterwereld van Bonaire genieten, maar ook actief bijdragen aan het behoud ervan.

Bonaire als duurzame vakantiebestemming

Naast volop mogelijkheden voor een actieve en duurzame vakantiebesteding op dit prachtige eiland, heeft Bonaire veel aandacht voor de natuur, welzijn van mens en dier en behoud en bescherming van het milieu. Zo word je op veel plekken verzocht alleen zonnebrand te gebruiken die de koraalriffen van het eiland niet aantast, en kan je op tal van manieren bijdragen aan natuurbescherming en natuurbehoud. En met de Bonaire Bond kan je online je handtekening zetten en daarmee niet alleen de gedragsregels van het eiland erkennen, maar ook bijdragen aan de adoptie van nieuw koraal in een samenwerking met Bonaire’s Reef Renewal Foundation.

Meest milieuvriendelijk van de Caribische eilanden

Alle inspanningen van Bonaire omtrent natuurbehoud en duurzaamheid zijn niet onopgemerkt gebleven. Behalve de enorme rust en uitgestrekte, ongerepte natuur die je er vindt, staat Bonaire bekend als een van de meest milieuvriendelijke eilanden van het Caribisch gebied.

Ook is in 2017 een Blue Destination beleidsplan geïntroduceerd, waarbij zoveel mogelijk de balans wordt gezocht tussen ontwikkelingen die goed zijn voor mens, dier, natuur en cultuur. Lokale organisaties en accommodaties die zich inzetten voor een zo duurzaam mogelijke manier van bedrijfsvoering ontvangen een Blue Destination certificaat. Het aantal sterren op het certificaat geeft aan in hoeverre het verduurzamingsproces al gevorderd is. Een overzicht van gecertificeerde bedrijven vind je hier. Voor meer informatie over het eiland en tal van tips, ideeën en accommodaties bezoek je www.bonaireisland.com

Plaats een reactie